Parlamentul merge mai departe cu anchetarea alegerilor prezidenţiale din 2009. Deputaţii şi senatorii jurişti au decis că o comisie de anchetă poate funcţiona dacă aceasta nu se va ocupa de abuzul în serviciu şi falsificarea documenteleor şi evidenţelor electorale. Comisia de anchetă parlamentară va fi înfiinţată mâine, prin votul pelnului reunit.
Decizia Comisiilor juridice vine după ce ieri Parchetul General a decis să deschidă un dosar „in rem” pentru a face lumină în cazul prezidenţialelor din 2009. Asta după ce jurnalistul Dan Andronic a declarat că serviicle ar fi fost implicate în alegerile de acum 8 ani.
Pentru înființarea comisiei au votat 19 parlamentari, opt au fost împotrivă, iar unul s-a abținut.
Totodată, s-a adoptat un amendament propus de președintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, astfel încât ancheta făcută de Parlament să nu se suprapună cu cea făcută de Parchetul General. Amendamentul a fost votat de PSD, ALDE şi UDMR, în timp ce PNL şi USR s-au împotrivit.
„Pentru a nu mai exista niciun fel de confuzie am făcut un amendament în care se precizează foarte clar că obiectul comisiei nu poate să constituie cercetarea în zona infracțiunii de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor electorale, infracțiune de care nu am prea auzit, în așa fel încât să nu ne suprapunem peste ancheta făcută de către Parchet. Doar în Regulamentul Camerei se vorbea că este interzisă o astfel de suprapunere, am precizat în mod expres că nu intrăm în această zonă, prin urmare nu mai avem niciun motiv să blocăm adoptarea hotărârii”, a explicat Nicolicea.
Eugen Nicolicea a precizat că reprezentanţii instituţiilor publice vor fi obligaţi să vină la audieri, pe când celelalte persoane vor avea doar statutul de invitaţi, având opţiunea de a nu se prezenta.
Întrebat dacă ele pot astfel refuza să participe, Nicolicea a confirmat: „Asumându-şi riscul de a ascunde adevărul prin această chestiune şi urmările şi consecinţele de rigoare”.