După un tur de trei ore prin Parlament, în care a testat susţinerea de care se bucură din partea conservatorilor, a liberalilor lui Tăriceanu dar mai ales a colegilor de partid, Victor Ponta a tras linie.
„I-am anunţat că venim cu o formă restructurată a Guvernului, din care să facă parte, alături de PSD, cu câte 2 portofolii, colegii de la UNPR, PC şi PLR”, a declarat Victor Ponta.
Dacă progresiştii şi conservatorii se mulţumesc cu ministerele pe care le au, parlamentarii din jurul lui Călin Popescu Tăriceanu ar fi negociat patru portofolii. În final, au rămas cu două: ministerele Finanțelor și Economiei.
Premierul spune că nu are emoţii. Din calculele lui, noul Cabinet va trece de votul Parlamentului. Surpriza ar putea veni însă de la PSD. Unul dintre membrii cu greutate nu este sigur dacă partidul trebuie să rămână la guvernare.
Reporter: Miron Mitrea s-a abţinut de la vot. De ce?
Victor Ponta: E un om experimentat şi a văzut multe.
Numele noilor miniştri le vom afla cel târziu pe 19 decembrie. Retragerea maghiarilor de la guvernare va lăsa libere scaunele de la Cultură şi Mediu plus un post de vicepremier. Liberal-reformatorii vor intra în Guvern şi vor ocupa două posturi, Economia şi Finanţele. Andrei Gerea şi Daniel Chiţoiu au cele mai mari şanse să devină din nou miniştri.
„Nu există în PSD teama de rebeliune, ci doar de trădare, interese meschine şi lipsă de solidaritate în momente dificile”, a spus premierul.
Parlamentul în 2014
Total: 572 de deputaţi şi senatori
PSD: 265
PC-PLR: 50
PP-DD: 13
Minorităţi naţionale: 17
PNL + PDL: 116 + 56
UDMR: 26
Neafiliaţi: 29
Citiți și:
Nume vechi pentru două ministere noi
Pentru cele doua poziții de miniștri sunt vehicultate câteva nume, de fapt fețe vechi pentru un cabinet nou. În cărți este Daniel Chițoiu, care a făcut parte din două guverne Ponta. În 2012 a fost ministru al Economiei. După alegerile din acel an a trecut la Finanțe și ocupa în același timp și poziția de vicepremier. A plecat din guvern la începutul acestui an după ce a avut mai multe contre cu președintele de atunci al PNL, Crin Antonescu, care îi reproșa apropierea prea mare de PSD.
Tot la începutul acestui an, pentru Chițoiu au început și problemele în justiție. Procurorii DNA au cerut aprobarea Parlamentului pentru începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat în dosarul Carpatica Asig, în care și soția sa, Laura Chițoiu, este urmarită penal. Anchetatorii spun că Daniel Chițoiu a inițiat adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru a favoriza interesele societății de asigurări. Camera Deputaților a respins, prin vot secret, cererea de ridicare a imunității.
Al doilea ministru aflat în cărți este Andrei Gerea. A ocupat pentru doar patru luni portofoliul Economiei și n-a apucat, practic, să facă nimic. E drept și funcția era goală de conținut, căci multe atribuții au fost transferate către alte structuri guvernamentale.
Tocmai această împărțire a domeniilor în multe ministere și faptul că aliații PSD ocupă ministere cheie ar putea să aiba drept consecință un nou cabinet cu mulți membri. Până acum s-a vorbit de renunțarea la cât mai multe dintre funcțiile de miniștri delegați, la contopirea unor ministere, dar în condițiile în care se tot împart funcții. Un guvern restrâns ar putea să rămână tot în stadiul de dorință.