Scandal la Parlament între Putere şi Opoziţie pe tema organizării referendumului pe justiție din 26 mai. Puterea a încercat să îi pună condiţii preşedintelui Klaus Iohannis, deşi avizul aleşilor era consultativ.
Şeful statului vrea ca românii să spună dacă sunt sau nu de acord cu amnistia şi graţierea faptelor de corupţie şi cu ordonanţele de urgenţă în domeniul justiţiei.
Cei din opoziție susțin că puterea a mințit atunci când a spus că va da aviz favorabil fără recomandări și a reclamat faptul că în comisiile juridice reunite nu au fost dezbătute recomandările care apar în raportul care a fost adoptat în această dimineață de plen.
Aceste recomandări l-ar împiedica pe președinte să pună întrebări legate de cele două teme anunțate pentru referendum. Astfel, prin articolele din Constituție invocate în aceste recomandări, parlamentarii spun că președintele nu-i poate întreba pe cetățeni dacă sunt de acord să fie interzisă grațierea pentru fapte de corupție. De asemenea, parlamentarii atrag atenția președintelui că nu poate să inițieze un referendum legislativ, adică nu poate să-i întrebe pe români în legătură cu probleme legate de legislație, cum ar fi să fie interzise ordonanțele de urgență în materie de justiție.
Parlamentarii mai spun că șeful statului nu poate să pună o întrebare care să necesite apoi revizuirea Constituție.
Raportul a fost votat în final în forma dorită de PSD, deși nu este cea dezbătut.
Șeful statului nu trebuie însă să țină cont de aceste recomandări, deoarece avizul este consultativ.
Marţi, comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat aviz favorabil pentru organizarea referendumului, la solicitarea şefului statului.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, spunea că majoritatea parlamentară susţine un aviz favorabil „fără niciun fel de intervenţii”.
„Este dreptul preşedintelui să solicite organizarea referendumului. Că preşedintele doreşte extinderea acestor consultări... Raportul este un aviz favorabil, fără niciun fel de intervenţii”, a spus Iordache.
Pe 4 aprilie, şeful statului a transmis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului scrisoarea cu privire la temele referendumului din 26 mai.
„În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţie, precum şi ale art. 2 şi art. 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să îşi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problemele sus-menţionate", a scris Iohannis.
Surse: Digi24, Agerpres