Scandal în Parlament la ultima ședință de plen înainte de alegeri. Acuzații de blat cu PSD între USRPLUS, PNL și UDMR

Robert Kiss Data publicării:
plenul senatului
Foto: INQUAM Photos / George Calin

PNL, PSD, USRPLUS și UDMR se acuză reciproc de boicotarea ultimei ședințe de plen a Senatului, în care ar fi trebuit să se dezbată și să se voteze inițiativa pentru modificarea Constituției și reexaminarea cerută de Klaus Iohannis la legea care ar fi putut amâna alegerile parlamentare.

Miercuri, pe ordinea de zi a ședinței de plen din Senat erau puse inițiativa de modificare a Constituției „Fără penali în funcții publice” și reexaminarea legii privind stabilirea datei alegerilor legislative de către Parlament, cerută de Klaus Iohannis.

Miza plenului: pentru PSD-amânarea alegerilor, pentru USR-„Fără penali”

Marea miză a PSD era respingerea reexaminării solicitate de președintele Klaus Iohannis, astfel încât legea să treacă rapid de Parlament și să poată fi trimisă din nou la promulgare, intenția PSD fiind să se folosească de mesajul amânării scrutinului electoral din decembrie.

De partea cealaltă, USRPLUS își dorea să treacă de Parlament inițiativa „Fără penali” (unde Senatul era cameră decizională), pentru a putea fi organizat un referendum pentru modificarea Constituției simultan cu alegerile din 6 decembrie. USRPLUS miza pe câștigarea capitalului politic de pe urma referendumului și automat creșterea scorului electoral slab obținut la alegerile locale din septembrie.

Pentru a se asigura că vor avea cvorum pentru a forța amânarea alegerilor, PSD s-a înțeles cu USR să pună pe ordinea de zi și inițiativa „Fără penali”. De altfel, în Biroul Permanent al Senatului, unde PSD nu mai avea suficienți parlamentari pentru a asigura cvorumul, senatorul USR, George Dircă a fost cel care, prin prezența sa, a făcut posibilă convocarea ședinței de plen. Liberalii au boicotat de câteva săptămâni ședința BP, astfel încât PSD să nu poată amâna alegerile parlamentare.

USR a boicotat ședința dar acuză PNL de blat

Înaintea ședinței, PNL a anunțat că parlamentarii liberali vor intra în sală doar la momentul votului pentru inițiativa de modificare a Constituției, însă nu vor participa la votul pentru amânarea alegerilor. 

Conștienți că prezența lor în plen va da șanse PSD-ului să își facă jocul, fără a avea șanse reale să adopte inițiativa „Fără penali” (pentru care era nevoie de votul a 2/3 din senatori) la momentul ședinței nici parlamentarii USRPLUS nu au mai intrat în sala de plen, boicotând ședința. 

Ulterior, USRPLUS a acuzat PNL de o înțelegere cu PSD. 

„Dacă PSD nu s-ar fi opus folosirii votului telefonic, iar senatorii PNL nu ar fi boicotat ședința de plen, inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, pentru care au semnat peste 1 milion de români, ar fi putut fi votată chiar astăzi”, se arată într-un comunicat al Alianței.

UDMR spune că USR s-ar fi înțeles, de fapt, cu PSD

UDMR susține că există o înţelegere reciprocă între PSD şi USR ce vizează, pe de o parte, discutarea legii privind stabilirea datei alegerilor şi, pe de altă parte, organizarea referendumului „Fără penali în funcţii publice”.

Maghiarii spun că cvorumul la şedinţa Biroului Permanent al Senatului de luni a fost asigurat de senatorul George Dircă, de la USR, care se afla în sală în momentul în care parlamentarul UDMR a intrat la şedinţă.

„Luni, domnul Dircă a fost prezent fizic în sala de şedinţă, dânsul a intrat în sală înainte să înceapă şedinţa, încercând personal şi prin USR, să ajute PSD-ul să se asigure cvorumul de şedinţă. Sunt convins de faptul că acest lucru vine în urma unei înţelegeri cu Partidul Social Democrat, înţelegere încheiată de USR şi de domnul Dircă personal în asigurarea cvorumului în punerea pe ordinea de zi a şedinţei Senatului a referendumului pentru modificarea Constituţiei. Este o înţelegere PSD-USR”, a declarat reprezentatul UDMR în Biroul Permanent al Senatului, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că în momentul în care a intrat în şedinţă, aceasta era în plină desfăşurare.

Acum, USRPLUS cere un nou plen, joi, pentru adoptarea inițiativei „Fără penali”, însă, cel mai probabil, o nouă ședință nu va mai fi organizată. Inițiativa „Fără penali în funcții publice” ar urma să fie votată de noul Parlament, după alegerile din decembrie, iar PSD pierde șansa de a forța amânarea alegerilor parlamentare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri