Dispută în prima şedinţă a Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009. USR ar vrea ca şi înlocuitorii membrilor titulari ai comisiei să asiste la lucrări. PMP este de acord cu acest demers, dar preşedintele comisiei, social-democratul Mihai Fifor, s-a împotrivit şi chiar i-a dat afară pe cei care ar trebui să-i înlocuiască pe membrii USR. În plus, aleşii au decis ca presa să stea afară pe toată perioada lucrărilor.
Argumentul socioal-democraților s-a referit la regulamentul acestei comisii potrivit căruia supleanții pot participa la ședințele comisiei doar în cazul în care titularii nu pot participa. Însă cei de la PNL, PMB și USR au spus că dacă aceștia participă la toate ședințele, fără drept de vot însă, nu se va mai pierde timp atunci când unul dintre supleanți devine membru deplin. Discuția a durat circa o jumătate de oră, după care jurnaliștii au fost invitați afară din sală.
Interesant este că, după plecarea presei, liberalul Florin Roman a dezvăluit că imediat social-democrații au spus că este bine ca supleanții să participe la ședință. Chestiunea nici măcar nu a mai fost supusă votului. Astfel, că de-acum încolo supleanții vor avea acces la toate ședințele comisiei.
Pe de altă parte, propunerea PNL ca presa să aibă acces la toate discuțiile din Comisie a fost respinsă.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, joi, înfiinţarea comisiei de anchetă speciale privind modul în care au fost organizate şi s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009 conform News.ro.
Totodată a fost aprobată şi componenţa nominală a comisiei: Mihai Fifor (preşedintele comisiei), Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea din partea PSD, Steluţa Cătăniciu (ALDE) Cezar Preda, Vasile Varga şi Daniel Fenechiu din partea PNL, Mihai Goţiu şi Eduard Dircă din partea USR, Robert Turcescu (PMP) şi Antal Istvan (UDMR).
Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au adoptat, miercuri, raportul pentru proiectul de hotărâre de înfiinţare a comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, în noua formă conţinând un amendament menit să evite suprapunerea obiectivelor comisiei cu ancheta începută de Parchetul General.
Raportul comisiei a fost adoptat cu 16 voturi ”pentru”, nouă ”împotrivă” şi o abţinere. Principala modificare faţă de forma iniţială a raportului este un amendament propus de către preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea (PSD), care prevede că membrii comisiei nu vor ancheta elementele care au generat suspiciuni de abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, suspiciuni care au declanşat ancheta penală in rem a Parchetului General.