Scandal după ce un senator PSD a solicitat elicopter SMURD pentru a fi adus în Capitală: „A țipat și a amenințat!”

Data publicării:
Senatorul PSD Virginel Iordache
Senatorul PSD Virginel Iordache Foto: Facebook

Senatorul PSD Virginel Iordache a fost transportat de la Suceava cu un elicopter SMURD la Institutul „Matei Balş” din Capitală, deşi acesta nu ar fi avut nimic grav. Scandalul a luat amploare, joi, în presă, și l-a determinat pe senator să facă precizări într-un comunicat, în timp ce ministrul sănătății, Sorina Pintea, dar și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au avut și ei reacții. Între timp, managerul Spitalului de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, acolo unde senatorul a fost internat inițial, contrazice versiunea dată în comunicat de Virginel Iordache și spune că acesta a făcut presiuni, a țipat și a amenințat.

Virginel Iordache a fost internat în data de 14 mai la Spitalul Județean și a fost transferat cu elicopterul SMURD, în 16 mai, la Institutul „Matei Balș”. Diagnosticul pus inițial de medicii suceveni a fost enterovirus și endocardită, numai că în comunicatul senatorului, se vorbește despre suspiciune de „meningită bacteriană”. În același comunicat, senatorul Virgil Iordache neagă că el ar fi solicitat un elicopter SMURD pentru a fi adus în Capitală. Un astfel de transport costă în jur de 7.500 de euro, potrivit estimărilor presei. Cazul transferului a dat naștere unor discuții și controverse referitoare la cine și cum aprobă aceste transferuri și dacă senatorul nu cumva a abuzat de poziția sa.

Ce spune senatorul în comunicat: Medicii au solicitat elicopterul SMURD

„Senatorul  Virginel  Iordache a fost internat la Spitalul Sfântul Ioan cel Nou din Suceava în data de 14 mai 2019, unde a fost supus unor investigații medicale.

Ca urmare lipsei diagnosticului concludent și fiind suspectat de meningită bacteriană, cu  o stare de sănătate vizibil alterată, în data de 16 mai 2019 medicii au hotărât transferul acestuia la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București. Din fericire, în urma investigațiilor amănunțite a fost infirmată suspiciunea de infecție cu meningococ.

Decizia transportării de urgență cu elicopterul a pacientului, dată fiind starea degradată a sănătății acestuia, a aparținut exclusiv medicilor spitalului Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.

Apreciem profesionalismul personalului medical din spitalele din Suceava și București și totodată le mulțumim și le suntem recunoscători.

Senatorul Virginel Iordache nu a făcut nici o cerere referitoare la un transport preferențial pentru transferul intraspitalicesc, interacțiunea cu personalul medical a fost una de respect reciproc, neexistând nici un episod din cele relatate nerealist în presă. Parlamentarul PSD este recunoscător faptului că face parte din comunitatea suceveană formată din oameni deosebiți și valoroși.

În prezent starea de sănătate a senatorul este stabilă, cu diagnostic endocardită infecțioasă, acesta se află internat la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București”.

Ce spune managerul spitalului din Suceava: Senatorul a țipat și a amenințat!

În replică,  managerul Spitalului de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Vasile Râmbu, spune că parlamentarul a refuzat ambulanța, a țipat la doctori și i-a amenințat pentru a-i fi pus la dispoziție un elicopter.

„Înțeleg că acum toată lumea învinovățește medicii suceveni că au solicitat transferul cu elicopterul SMURD pentru așa un diagnostic. Dar medicii au luat această decizie sub presiune și sub amenințări. A țipat la toată lumea. A amenințat. A cerut să fie transferat și a refuzat Ambulanța. Ce puteau face medicii?! Să-l ducă unul cu mașina personală?! La Matei Balș a primit același diagnostic și același tratament. I-au mai dat în plus o pastilă de Tamiflu”, a declarat joi, pentru Obiectiv de SuceavaVasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava.

De altfel, Spitalul Județean Suceava a fost anunțat, joi, de la București că pacientul Virginel Iordache se simte bine și va fi retrimis la Suceava, nefiind necesară internarea sa în continuare la Institutul „Matei Balș” din București. Drumul retur va fi facut cu o ambulanță.

Endocardita este o afecțiune care este tratată în mod curent la Suceava și nu s-a mai cerut până acum transferul vreunui pacient către o altă unitate spitalicească pentru acest diagnostic, precizează Obiectiv de Suceava.

Ce spune Raed Arafat

Șeful  Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a simțit nevoia să facă precizări, la rândul său, pe Facebook. El sune că solicitarea pentru elicopter SMURD nu poate veni decât de la un medic de la Spitalul de Urgență Suceava. „Dacă medicul care a solicitat elicopterul a făcut acest lucru din alte considerente decât cele pur medicale, atunci explicațiile vor trebui date de către acest medic”, punctează Raed Arafat.

Iată explicațiile pe care le-a dat, joi, pe Facebook:

„Referitor la cazul senatorului din Suceava, care a fost transferat la București cu un elicopter SMURD către Spitalul Matei Bals, la solicitarea medicului de la secția de boli infecțioase a Spitalului de Urgență Suceava, am primit mai multe solicitări de clarificare din partea presei și au apărut în spațiul public mai multe acuzații la adresa mea prin care se afirmă că transferul s-ar fi făcut la comanda mea sau cu aprobarea mea.

Ca să clarificăm situația, explic mai jos procedura de solicitare a elicopterului pentru transferul interclinic:

1. solicitarea se face prin 112 de către medicul curant, iar în cazul acestui tip de misiuni, pentru zona Ardealului și a Banatului răspunde dispeceratul de urgență din Târgu Mureș, iar pentru zona Sud și Moldova răspunde dispeceratul de urgență din București.

2. Medicul solicitant este cel care stabilește oportunitatea și motivul solicitării, iar dispeceratul găsește soluția optimă de transfer și stabilește dacă acesta se face cu elicopterul sau avionul.

3. Procedura nu prevede aprobarea mea sau a centrului de coordonare de la DSU și este una normală care face că deciziile să se ia la nivel tehnic și în timpul cel mai scurt posibil.

4. În cazul senatorului, colegii de la Iași mi-au confirmat că solicitarea a fost dată prin dispecerat și că nu au fost sunați special pentru acest caz invocând calitatea pacientului de senator.

Dacă este de întrebat cineva, acesta este numai medicul care a solicitat elicopterul care probabil a avut motive ce pot fi explicate din punctul acestuia de vedere pentru solicitarea elciopterului SMURD.

În concluzie, eu am aflat de caz de la reprezentanții mass-media, nici nu știam cine este persoana când mi-au dat numele ei și nici nu am dat vreun acord sau aprobare din partea mea, pentru că acest lucru nu intră în procedură și nici nu este normal să fiu persoana care dă aprobări la cazurile respective când există dispecerate cu rol bine stabilit în aceste cazuri. Uneori se întâmplă să întrebăm de ce nu s-a solicitat un elicopter pentru un caz care este vădit pentru elicopter, dar nu se pune problema să impunem transferuri luând în considerare calitatea persoanei sau apartenența ei politică. Ca de obicei, acest scandal este posibil să ducă la evitarea de a mai chema elicopterul la cazuri bine justificate de către unii medici de teamă să fie luați la întrebări sau de a deveni subiectul unui scandal. Dacă medicul care a solicitat elicopterul a făcut acest lucru din alte considerente decât cele pur medicale atunci explicațiile vor trebui date de către acest medic”.

Ce spune Sorina Pintea

Și ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi, referindu-se la faptul că un senator PSD ar fi fost transportat cu un elicopter SMURD de la Suceava la Institutul „Matei Balş” din Capitală, că solicitarea în astfel de cazuri vine din partea personalului medical şi se realizează cu „o puternică justificare medicală”, relatează Agerpres.

„Din punct de vedere al stării de sănătate sunt convinsă că el nu ar fi internat la Matei Balş, dacă nu ar fi existat probleme. Pe de altă parte, transportul se face la solicitarea personalului medical. Telefonul la 112 pentru transport se dă de către un medic. (...) Acest transport se face gratuit cu o puternică justificare medicală”, a spus ministrul.

Sorina Pintea a susţinut, la rândul ei, că există criterii foarte clare pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă le-a stabilit privind transportul cu elicopterul sau ambulanţa.

„Probabil că, dacă nu era de la PSD, ar fi fost altfel prezentat cazul. Din punctul meu de vedere, eu nu cred că cineva riscă să trimită un elicopter pentru un simplu caz. Nu cred. Pe de altă parte, există nişte criterii foarte clare pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă le-a stabilit privind transportul cu elicopterul sau ambulanţa”, a declarat demnitarul.

 

 

 



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri