Imediat după alegerile prezidenţiale, Guvernului i s-a cerut imperativ prezentarea în Parlament a Bugetului pentru anul viitor. Presiunile au venit de la cei doi preşedinţi, unul în funcţie şi celălalt proaspăt ales.
„Cetăţenii care sunt implicaţi în afaceri nu ştiu cum să îşi proiecteze anul 2015 în lipsa bugetului”, spunea Traian Băsescu în 19 noiembrie.
„Este nevoie de bugetul pe 2015. Să vină Guvernul să ne arate de unde plăteşte pomenile electorale”, afirma Klaus Iohannis în 18 noiembrie.
Premierul a anunţat că va prezenta proiectul pe 10 decembrie. După trei zile în care pot fi depuse amendamente, bugetul poate intra în dezbateri. Puterea profită de prezenţa aleşilor la muncă pentru a le mai da o temă.
„Sptămâna 14 -19 este săptămâna în care bugetul este dezbaterea Parlamentului şi, de asemenea, voi veni cu forma restructurată a Guvernului”, a declarat Victor Ponta.
În 15 decembrie, miniştrii ar urma să susţină bugetele propriilor instituţii în comisiile de specialitate. Două zile ar avea la dispoziţie comisiile de buget finanţe să adopte un raport după care proiectul va fi trimis plenului reunit. Dacă acest calendar ar fi respectat, votul final pentru proiectul de buget ar urma să fie dat pe 21 decembrie, ziua în care preşedintele ales va depune jurământul de învestitură.
Posibil calendar al dezbaterii bugetului
15 decembrie - miniştrii prezintă bugetul în comisii
16,17 decembrie - comisiile de buget trebuie să dea raport
18-21 dezbateri şi vot final în plenul reunit
(sursa: Camera Deputaţilor)
Dacă Guvernul va trece de votul Parlamentului în aceeaşi perioadă, Cabinetul Ponta 4 va depune şi el jurământul până la Crăciun. În noua structură, formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu va primi două portofolii în Cabinetul Victor Ponta.
Cel mai probabil, pentru cele două portofolii ar putea fi propuşi Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea. Liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu iau locul miniştrilor UDMR, care vor demisiona cel mai probabil după 13 decembrie, dată la care va fi consfinţită ieşirea de la guvernare. Victor Ponta nu exclude nici plecarea sa din fruntea executivului. Condiţia este însă ca preşedintele ales, Klaus Iohannis să accepte numirea unui premier al actualei majorităţi.