Rovana Plumb, la al cincilea portofoliu. De la Mediu și schimbări climatice la Transporturi, via Educație
Data actualizării: Data publicării:
Foto: Facebook
Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerea ca Rovana Plumb să preia, interimar, conducerea Ministerului Transporturilor.
Rovana Plumb, la mitingul organizat de PSD Dâmbovița, în februarie 2017. Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
„Am propus desemnarea miniştrilor interimari pentru a asigura continuitate în activitatea guvernamentală în toate domeniile, inclusiv la Transporturi şi Dezvoltare, portofolii-cheie în derularea unor proiecte importante de investiţii”, și-a explicat decizia prim-ministrul Viorica Dăncilă.
După ce președintele Iohannis va semna decretul de numire, Rovana Plumb va prelua al cincilea portofoliu de ministru din cariera sa:
- mai 2012 - martie 2014: ministru al Mediului și schimbărilor climatice
- martie 2014 - noiembrie 2015: ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice
- februarie 2017 - prezent: ministru delegat pentru Fonduri Europene
- ianuarie 2019: propusă ministru interimar al Transporturilor.
Absolventă a Facultății de Utilaje și Ingineria Proceselor Chimice a Universității Politehnică București, Rovana Plumb a absolvit, în perioada 1987-2003, conform CV-ului postat pe site-ul Guvernului, „cursuri postuniversitare și de perfecționare în țară și în străinătate în domeniile: management, protecția consumatorului și impactul asupra mediului, economic și relații internaționale”. În 2004, când era secretar de stat și președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului în Guvernul Năstase, a devenit doctor în Managmentul Sistemelor Industriale.
În perioada 1984-2004 a fost, pe rând, inginer stagiar, respectiv director comercial la Miraj București, apoi președinte al Gerovital Cosmetics București.
Numele Rovanei Plumb apărea în dosarul „Belina”, dosar în care procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a ex-ministrului Sevil Shhaideh și a altor patru persoane, printre care fostul președinte al CJ Teleorman Adrian Ionuț Gâdea. Procurorii DNA au cerut Parlamentului încuviințarea începerii urmăririi penale împotriva ministrului Rovana Plumb, acuzată de complicitate la abuz în serviciu, dar Camera Deputaților a respins cererea prin votul majorității la putere, astfel că anchetatorii au fost nevoiți să dispună clasarea.