2 Noiembrie. Comuna Botoroaga, judeţul Teleorman,la 69 de km depărtare de Capitală. E o zi agitată, traficul e intens, iar în la urnele de vot se stă la coadă. O maşină cu număr de Mureş parchează în faţa secţiei. Coboară cinci bărbaţi. Toţi merg şi votează pe listele suplimentare.
Pentru o singură zi, satul Cucuieţi din Călăraşi aproape că şi-a dublat populaţia.Până la primul tur, niciun turist nu vizitase satul. În Cucuieţi, o treime din persoanele care au votat în primul tur al alegerilor au fost trecute pe listele suplimentare. Adică teoretic acei oameni sunt străini locului. Procentul pare mare în contextul în care pe raza satului nu există niciun obiectiv turistic
Din 500 de locuitori din Cucuieţi, puţin peste jumătate au mers la vot. Iar pe listele suplimentare s-au adunat 127 de persoane. Doamna Mariana a fost martora invaziei străinilor de sat şi declară: "Au trecut maşini, s-a dus, a intrat, s-a întors, dar nu poţi să stai să urmăreşti toate maşinile, cine a fost şi să te uiţi la toate maşinile."De peste drum, vecina îi dă dreptate:"Autocare nu, maşini din acestea mici. Multe! De la toate partidele!"
Sătenii, uimiţi de votanţii de duminică, au mai avut un motiv de mirare: "Altădată veneau cu găleţi, cu pixuri, cu pui, vă spun eu .Şi anul acesta? Nimic. Nimic. Nimic. Au mers cu maşinile au strigat votaţi cu xulescu, votaţi, votaţi. În rest, nimic! Chiar am rămas uimită".
În comuna Chiajna din Ilfov, au venit la urne atât de mulţi oameni, încât după numărarea voturilor primăria a fost închisă pentru o zi din cauza funcţionarilor... obosiţi. Dovada? Anunţul lipit pe uşa primăriei. Sătenii ştiu însă care a fost motivul real pentru care nimeni nu a lucrat. O explicaţie a încercat să dea şeful corpului de control al primarului din Chiajna: "toţi angajaţii, păi dacă au fost la mese, au fost la judeţ, cu urnele mobile, cu toate. eu muncesc. păi de ce nu v-au dat liber? păi eu muncesc pe străzi".
Al doilea tur al prezidenţialelor a născut dezbateri şi mai mari. Numărul celor plecaţi în... excursie de vot în 16 noiembrie ar provoca mare invidie în adevăratele agenţii de turism. În Naipu, spre exemplu, din judeţul Giurgiu, pe listele suplimentare au votat de două ori mai mulţi oameni decât pe cele permanente. Iar la Iepureşti, ştampilarea votului în locul părinţilor prea bătrâni s-a făcut la vedere, în sfidarea legii.
Tot la Iepureşti, votul cu urna mobilă a avut nevoie de două starturi. La prima plecare, după ce au ajuns la poarta unui om care ceruse să voteze acasă, membrii comisiei au constatat că uitaseră... buletine de vot.
În Dâmboviţa, turiştii din duminica alegerilor au preferat căruţa.
Ilfov, Dolj, Teleorman şi Giurgiu au fost fruntaşe în topul judeţelor unde, potrivit Biroului Electoral Central, s-a votat masiv pe liste suplimentare.