Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a criticat într-o postare pe Facebook noua ordonanță de urgență anunțată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și susținută de premierul Viorica Dăncilă. "Nu ai cum să păcălești o țară întreagă, plus partenerii euro-atlantici, că ordonanța de urgență anunțată pentru săptămâna viitoare este pentru întărirea statului de drept din România,” spune Pricopie, care atrage atenția asupra consecințelor pe care le-ar putea avea adoptarea unui astfel de act normativ, precum pierderea președinției Consiliului UE.
Mesajul integral al lui Remus Pricopie:
"Ceea ce încearcă să facă Doamna Viorica Dăncilă este o naivitate politică, cu consecințe grave și previzibile: nu ai cum să păcălești o țară întreagă, plus partenerii euro-atlantici, că ordonanța de urgență anunțată pentru săptămâna viitoare este „pentru întărirea statului de drept din România”.
Dacă acest act normativ va fi adoptat, urmările sunt evidente:
1. Președinția României la Consiliul UE va fi ratată, iar statutul României compromis, fiind întărită imaginea de țară incapabilă să respecte reguli elementare ale democrației (oamenii politici nu pot legifera pentru ei, ca să scape de urmărirea penală);
2. Justiția va fi blocată pentru mulți ani, ceea ce, evident, va duce la o creștere a infracționalității și corupției, nu la o consolidare a actului de justiție în slujba cetățenilor;
3. Tensiunile politice și sociale vor escalada – nici gând de pace socială.
Iar lista, evident, poate continua.
Doamna Viorica Dăncilă nu are motive să facă acest lucru. Și nici Domnul Tudorel Toader, profesor universitar cu multe robe în garderoba profesională, câştigate prin muncă. Îmi este greu să înțeleg de ce acești oameni, până mai ieri respectați, au decis să intre într-un joc murdar. Nu cred că există beneficiu personal de moment (de exemplu: europarlamentar, comisar etc.) care să poată justifica disprețul public - care va fi consemnat de istorie cu litere mari, pentru compromiterea unei țări.
PS: Specialiştii în drept spun că ordonanța anunțată nu-l va scăpa pe principalul beneficiar de problemele de ordin penal. Pe de o parte, ei argumentează că magistrații din România nu se vor lăsa intimidați atât de ușor de aceste ingerințe ale unor politicieni în actul de justiție. Pe de altă parte, ei susțin că există posibilitatea ca şi alte parchete, în afara celor din România, să analizeze cu atenție utilizarea, pe teritoriul statelor lor, a banilor proveniți din acte de corupție care au avut loc în România.
Iar aici lucrurile se complică foarte tare."
Mesajul rectorului SNSPA vine la o zi după criticile reprezentanților Comisiei Europene legate de noua ordonanță de urgență anunțată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, care permite condamnaților să depună contestație în anulare, pe motiv de completuri nelegal constituite. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că este necesară adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru contestarea în anulare a sentinţelor definitive date de completurile de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în perioada 2014-2018.