Guvernul şi-a propus ca dezbaterile pentru regionalizare să se încheie odată cu cele pentru revizuirea Constituţiei. Comisie pentru regionalizare însă nu s-a constituit încă.
„După aprobarea referendumului de modificare a Constituției, după validarea lui, se va trece la adoptarea de acte normative și legislative pentru implementare acestui proces, implementarea regiunilor, alegeri pentru regiuni, tot pachetul legislativ”, a declarat Liviu Dragnea, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.
Până în luna iulie, când proiectul privind regionalizarea va fi pe masa Guvernului, autorităţile vor avea consultări cu mediul academic, cu parlamentarii şi aleşii locali, dar şi cu ONG-urile.
„Astăzi pleacă adresele către președinții partidelor reprezentate în Parlament, pentru că în grupul de lucru pentu parlamentari și aleși locali fiecare partid va desemna un reprezentant”, a spus Liviu Dragnea.
Numărul regiunilor, motiv de dispută
Regionalizarea a generat pana acum numeroase dispute. Motivul: stabilirea numărului regiunilor, dar şi a capitalelor acestora. Cea mai vehiculată variantă de împărţire adminstrativ teritorială are opt regiuni.
„Sunt temeri că în momentul în care se ridică acest capac și se pune în discuție numărul de opt pot apărea multe complicații, dar, pe de altă parte, este o analiză care trebuie realizată, dacă se consttă că numărul de opt nu este corect vom susține rezultatul analizei”, a spus Liviu Dragnea.
Opoziția a criticat lipsa unei decizii în acest sens.
„Inițial era convins ca vor fi opt regiuni, pe urmă, la presiunea colegilor domniei sale din teritoriu, acum nu mai știe câte regiuni vor fi. Ce ne poate aduna într-o regiune? Criteriul istoric, geografic, socio-economic”, a spus Vasile Blaga, președintele PDL.
Ministrul Administraţiei a dat asigurări că impărţirea pe regiuni va reduce birocraţia, chiar dacă, pe lângă toate structurile judeţene, vor fi create şi structuri regionale. Niciuna dintre structurile din judeţe nu se desfiinţează, iar regiunile vor prelua din atribuţiile Guvernului.
Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea a anunţat săptămâna trecută primii paşi spre regionalizarea României. Proiectul de împărţire a ţării în regiuni va fi gata la începutul lunii iulie, dar consultările cu specialiştii Consiliului Europei şi reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor vor continua şi după această dată. Autorităţile nu au stabilit până în acest moment în câte regiuni va fi împărţită România, dar vor ca în fiecare judeţ să existe o reşedinţă cu competenţă într-un anumit domeniu.
Executivul a aprobat un memorandum ce conţine măsurile necesare pentru începerea acestui proces la nivel naţional. Consultați documentul, aici.