În 2009, românii au votat cu largă majoritate pentru un parlament unicameral cu cel mult 300 de locuri, la referendumul convocat de preşedintele Traian Basescu. Rezultatul consultării populare nu a fost pus încă în practică, deşi Constituţia prevede că este obligatoriu. Nu specifică însă şi un termen pentru respectarea lui.
O altă tentativă de reformare a Parlamentului a fost introducerea votului uninominal. La alegerile de anul viitor, parlamentarii vor participa din nou pe liste.
Dosarele DNA i-au deranjat pe parlamentari care au încercat să îngreuneze procedurile de urmărire penală. Declarativ, toţi actorii politici sunt de acord să lase justiţia să-şi facă treaba.
Însă cererea DNA de arestare a lui Dan Şova a fost supusă de două ori votului Senatului şi respinsă de fiecare dată. Iar solicitarea care-l privea pe premierul Victor Ponta a fost refuzată de Camera Deputaţilor.
„Nu vreau să calific votul Senatului. Îmi doresc să trimită dosarul în instanță, ca să ne lămurim”, spunea Dan Șova.
Liderii principalelor partide anunţă acum că intenţionează să eleboreze unui cod de conduită parlamentară.
„Am convenit să constituim un grup de lucru care, într-un termen rezonabil, să ne prezinte un set de propuneri prin care Parlamentul să funcționeze mai bine și imaginea Parlamentului să fie îmbunătățită”, a declarat Liviu Dragnea, președinte interimar al PSD.
Acum trei ani, Victor Ponta anunţa că l-a mandatat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să întocmească un cod etic pentru parlamentari. Documentul nu există nici până în momentul de faţă.