Darius Vâlcov, autor al programului economic de guvernare al PSD, a fost condamnat la opt ani de închisoare, în primă instanță. Partidul îl susține, în timp ce opoziția spune că actualul consilier al premierului Viorica Dăncilă ar trebui să demisioneze.
„Din perspectivă politică, eu și PNL am fost susținătorii integrității. Din punctul nostru de vedere, în momentul în care există o problemă a unei persoane care ocupă o funcție publică, cea mai decentă măsură care denotă respect față de alegători este să faci un pas în spate și să îți rezolvi problema. În ipoteza în care se constată că e nevinovat își reia activitatea,” a spus senatorul PNL Daniel Fenechiu.
„Nu am spus că Vâlcov ar trebui să se declare vinovat, nici că ar trebui să ceară o pedeapsă mai mare. Eu am spus să facă un pas lateral, pentru că în momentul în care există o suspiciune care e confirmată și de o condamnare, poziția lui Vâlcov aduce o atingere atât Guvernului din care face parte, cât și partidului, cât și României”, a adăugat el.
De asemenea, vicepreședintele USR Ionuț Moșteanu spune că este „inacceptabil ca în Guvernul unei țări europene să avem un om judecat în două dosare și cercetat într-un dosar pentru furt de bani publici. El nu avea ce căuta acolo. Judecătorii tocmai au decis că este vinovat. Astfel de oameni nu au ce să caute în conducerea unei țări”.
„Cred că orice demnitar trebuie să fie un exemplu de conduită morală. Atunci când planează cel mai mic dubiu asupra integrității sale, trebuie să facă un pas în spate. E foarte grav că sunt promovați în conducerea statului oameni cu probleme penale majore, ne discreditează ca țară în ochii partenerilor noștri”, a adăugat el.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, spune, pe de altă parte, că pedeapsa de 8 ani de închisoare cu executare primită de Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, nu are fundament și face parte dintr-o „vânătoare programatică” la care sunt supuși social-democrații.
PSD îl susține în continuare pe Vâlcov, pentru că este „un om de valoare”.
„Dacă dânsul își dă singur demisia din funcţia de consilier la cabinetul primului ministru, deşi după părerea mea nu trebuie să o facă, este decizia lui, nu o să-i ceară nici partidul de guvernământ, nici coaliţia de guvernare”, a mai spus Ștefănescu.