Universitatea din Craiova: „Ne exprimăm stupefacţia cu privire la implicarea numelui universităţii în comunicatul MAE rus”
Data actualizării: Data publicării:
Universitatea din Craiova nu a semnat şi nu intenţionează să semneze niciun Memorandum cu Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe, informează un mesaj publicat pe pagina oficială a instituţiei de învăţământ superior.
Universitatea din Craiova precizează că "nu are nicio colaborare cu Ministerul rus de Externe sau cu alte instituţii din Federaţia Rusă, cu excepţia celor universitare", anume: acord Erasmus+, Acţiunea cheie 1- KA107 Mobilităţi cu ţările partenere (mobilităţi cadre didactice), încheiat cu Ural Federal University, acord care va expira în data de 31 iulie 2019; acord de cooperare interinstituţională cu Kazan State Power Engineering University - semnat în anul 2014, în baza căruia nu s-au înregistrat activităţi şi care va expira în 23 iulie 2019.
"De asemenea, ne exprimăm stupefacţia cu privire la implicarea numelui Universităţii din Craiova în acest comunicat al Ministerului rus de Externe, cu atât mai mult cu cât asemenea acorduri interinstituţionale pot fi semnate doar de rectorul universităţii, după aprobarea lor în Consiliul de Administraţie şi în Senatul universitar", arată reprezentanţii Universităţii din Craiova.
Până în acest moment, arată sursa citată, "Universitatea din Craiova nu a primit nicio solicitare referitoare la semnarea unui Memorandum cu Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe".
Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse planifică înfiinţarea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog cultural-ştiinţific. Înfiinţarea acestei comisii este prevăzută în memorandumul pe care Academia Diplomatică a MAE rus şi Universitatea din Craiova intenţionează să îl semneze cu ocazia a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România, a anunţat miercuri purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, informează agenţia de presă TASS.
"Programul forumului (ocazionat de jubileu) prevede desfăşurarea unui simpozion ştiinţific internaţional cu participarea unor reputaţi oameni de ştiinţă ruşi şi români. Este planificat ca acest forum să aibă ca rezultat semnarea unui memorandum despre cooperarea dintre Academia Diplomatică a MAE rus şi Universitatea Craiova: acesta prevede înfiinţarea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog cultural-ştiinţific", a spus Zaharova.
"În acest fel, se creează o platformă de dialog între cercurile ştiinţifice ale Rusiei şi României, în cadrul căreia vor fi discutate inclusiv paginile delicate de istorie, precum şi probleme actuale ale relaţiilor bilaterale contemporane", a precizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.