Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă „încrederea în continuarea eforturilor diplomatice, astfel încât să se ajungă la un progres real şi la soluţionarea finală, cuprinzătoare şi de durată a dosarului nuclear iranian”, după decizia Statelor Unite ale Americii de retragere din acordul nuclear cu Iranul.
„Referitor la decizia Statelor Unite ale Americii de retragere din acordul nuclear cu Iranul, pe fondul unei aprecieri negative a Administraţiei SUA cu privire la politicile promovate de Iran şi la lipsa unor garanţii reale cu privire la politica sa regională şi la dezvoltarea programului său balistic, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea în continuarea eforturilor diplomatice, astfel încât să se ajungă la un progres real şi la soluţionarea finală, cuprinzătoare şi de durată a dosarului nuclear iranian”, a transmis, miercuri seară, Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit MAE, România va colabora în continuare cu reprezentanţii întregii comunităţi internaţionale şi cu SUA, cel mai important partener strategic al său, pentru identificarea celor mai bune modalităţi de îmbunătăţire a securităţii la nivel regional şi internaţional şi în ceea ce priveşte gestionarea dosarelor nucleare în conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare, cu respectarea deplină a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi ale Consiliului Guvernatorilor AIEA.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi, la Casa Albă, că Statele Unite se retrag din acordul în dosarul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept „defectuos la baza sa”, relatează The Associated Press.
„Lucruri măreţe” pot avea loc pentru poporul iranian în urma anunţul retragerii Statelor Unite din acest acord nuclear global, a declarat el.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că ţara sa va rămâne membru al acordului nuclear, dacă interesele sale vor fi protejate, în ciuda faptului că Trump a decis retragerea SUA.
Franţa, Germania şi Marea Britanie, dar şi Statele Unite, Rusia şi China au semnat acest acord cu Iranul în iulie 2015, la Viena.
Sursa: News.ro