George Maior spune că acest demers îndreptat împotriva lui „echilibrează” sutele de mesaje de susținere și încurajare pe care le-a primit tot din Statele Unite.
„E foarte bine că există o asemenea vibrație în comunitatea românească, am primit și sute de scrisori – dar nu le folosesc public – de susținere, de încurajare, întrebări legate de proiectele de acolo, de mandat, deci lucrurile sunt echilibrate”, a spus viitorul ambasador al României în SUA.
Românii din SUA îi scriu lui K. Iohannis: Desemnaţi altă persoană ca ambasador
Un grup de români de la ziare și organizații ale românilor din SUA i-au scris președintelui Klaus Iohannis, cerându-i să reconsidere decizia de nominalizare a lui George Maior ca ambasador în SUA și să desemneze o altă persoană care „să aibă credibilitate pentru a putea conlucra cu comunitățile românești”.
George Maior a dat asigurări că dialogul cu membrii comunității românești constituie o prioritate, așa cum a menționat și la audieri, și a oferit, totodată, o estimare a mărimii acesteia - peste 450.000 de persoane. „Ușa Ambasadei este deschisă pentru un dialog calitativ și purtat cu bună-credință cu comunitatea românească, o comunitate foarte mare, peste 450.000 de persoane în Statele Unite și care are un potențial extraordinar în a ajuta consolidarea relațiilor, umane până la urmă, între cele două state”, a menționat fostul șef al SRI.
George Maior estimează că va pleca la post spre sfârșitul verii. De ce așa târziu? „Aș vrea foarte mult să rezolv o parte din problemele care țin de substanța relației bilaterale cu Statele Unite și care aparțin diverselor instituții și ministere, astfel încât să mergem cu temele făcute și să încercăm să impulsionăm acest parteneriat strategic esențial pentru România”, a explicat George Maior în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.
Întrebat care ar putea fi aceste probleme între doi parteneri strategici, fostul șef al SRI a răspuns: „Există întotdeauna necesitatea unei aprofundări a unui asemenea parteneriat și a unei asemenea relații bilaterale”.
În domeniul economic, se poate face mult mai mult, a exemplificat George Maior. El a spus că va încerca să discute cu colegii din diverse ministere pentru a vedea oportunitățile care există și care urmează să fie prezentate la Washington. Apoi, în diverse domenii, securitate etc. „trebuie să fim în permanență atenți, să avem la zi evaluările, analizele, având în vedere și circumstanțele pe care le vedem în evoluția securității naționale și internaționale”, a mai spus George Maior.
Luca Niculescu l-a rugat să comenteze și o zicere celebră a lui Casanova: singurii spioni mărturisiți sunt ambasadorii.
„Eu am fost directorul unui serviciu de informații, dar profesia mea de bază este de diplomat. Îmi face plăcere să revin la vechea mea profesie”, a spus George Maior.
El a explicat că din funcția de director al SRI a încercat să reformeze ceea ce era cel mai greu de reformat într-un stat postcomunist: agențiile de informații, având în vedere moștenirea Securității. „Cred că am reușit. Pe de altă parte, în timpul mandatului meu, am reușit să nu ne confruntăm cu surprize neplăcute, strategice, de acest gen, dacă tot vorbeam de fenomenul terorist. Acum, această etapă este în spate, urmează alta, o nouă provocare, am să-ncerc să-i fac față cât se poate de bine și eficient pentru interesele României”, a încheiat George Maior.
Citiți și: