Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marţi, că bugetul propus de municipalitate pentru realizarea unor monumente şi reconsolidarea mai multor biserici, dar şi pentru Catedrala Neamului este unul „infim”. Ea a susţinut că banii nu se vor duce cu prioritate către statui şi biserici şi că aceasta este o „dezinformare”, ea fiind ţinta unor atacuri politice.
Gabriela Firea a vorbit despre fondurile alocate infrastructurii, sănătăţii, dar şi ansamblurilor statuare şi bisericilor, marți, la inaugurarea sediului Muzeului Naţional al Literaturii, care se află în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).
Gabriela Firea a susţinut că este „o metodă greşită” de a compara bugete infime pentru realizarea unor ansambluri statuare, pe care le-a găsit aprobate în comisia Centenarului Marii Uniri, cu cele alocate pentru sănătate sau infrastructură.
„Este normal să alocăm o astfel de sumă pentru 2018. Şi Primăria Generală şi-a luat în responsabilitate câteva obiective şi acestea trebuie bugetate”, a afirmat Firea, referindu-se la banii prevăzuţi în bugetul Primăriei Capitalei pentru ridicarea mai mult monumente.
Ea a mai susţinut că unele statui pentru care sunt prevăzuţi bani în buget sunt propuse de foştii primari.
„Propunerile din mandatul meu sunt cele care au fost aprobate de comisia Centenarului, pentru pregătirea anului 2018. Ne putem permite această cheltuială”, a spus primarul Capitalei.
În privinţa sumelor alocate bisericilor care sunt momente istorice şi de patrimoniu, Gabriela Firea a susţinut că acestea nu trebuie lăsate să se degradeze în continuare, iar în ceea ce priveşte Catedrala Mântuirii Neamului, suma propusă spre alocare este identică celei din 2016, adică 3 milioane de euro.
„Sub nicio formă - resping toate acuzaţiile - banii nu se vor duce cu prioritate către statui şi biserici şi nu ar merge către sănătate, educaţie, către proiecte de infrastructură, către ecoigienizarea Capitalei - avem 7 milioane de euro, anul acesta, pentru asta. Sunt atacuri politice, pe de o parte, şi am auzit că se vor pregăti foarte multe astfel de atacuri, dar sunt critici nefondate. În ceea ce priveşte anumite persoane, poate că nu s-au documentat suficient. Noi ne referim doar la studiile de fezabilitate, nu la întreg procesul legal de finalizare a acelor obiective de investiţii. Este trist, pentru că aşa se face dezinformarea. Compari un pasaj suprateran cu o statuie şi spui «uite cât de mulţi bani s-au dus într-o parte». Este o dezinfomare, un atac politic la adresa mea, dar nu mă miră”, a adăugat Gabriela Firea, precizând că proiectul de buget se va afla timp de două săptămâni în dezbatere publică, iar consilierii generali pot aduce amendamente.
Bugetul Capitalei în 2017
Primăria Generală a Capitalei propune un buget local de 5,02 miliarde lei (1,1 miliarde euro) pentru Bucureşti în 2017, din care 1,5 miliarde lei (30%) pentru învăţământ, sănătate, cultură şi religie şi 1,11 miliarde lei (22%) pentru investiţii, arată proiectul de buget publicat luni de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti.
Potrivit proiectului buget pentru anul 2017, municipalitatea vrea să aloce 55 milioane de lei pentru biserici, iar din această sumă pentru Catedrala Mântuirii Neamului sunt prevăzuţi 15 milioane de lei.
De asemenea, peste 31 de milioane lei sunt prevăzuţi pentru ridicarea unor monumente, banii regăsindu-se în propunerea de buget pentru Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.
Astfel, în proiectul de buget sunt prevăzute fonduri pentru realizarea ansamblului monumental Marea Unire, pentru 2017 urmând să fie alocaţi 6,5 milioane de lei pentru etapa întâi a proiectului, de realizare a unor componente artistice, şi 50.000 de lei pentru realizarea proiectului de for public "Marea Unire". De asemenea, sunt prevăzuţi 185.000 de lei pentru lucrările de amplasare a bustului lui Avram Iancu şi 7 milioane de lei pentru realizarea primei etape a ansamblului monumental Regele Ferdinand I Întregitorul.
În proiectul de buget al Primăriei Capitalai sunt prevăzuţi bani şi pentru ridicarea unui monument al Hortensiei Papadat-Bengescu, pentru monumentul de bronz "Regenesis", pentru amplasarea statuii "Dac", pentru un monument denumit "Lupta cu inerţia" a lui Ion Mândrescu, pentru realizarea monumentului "Însingurare", a monumentului "Kiseleff-Cubic Art Monument - spaţiul cubului" şi statuii Prinţului Rainier de Monaco. În buget sunt prevăzuţi bani şi pentru reparaţii la Pasajul Latin şi pentru prima etapă de refacere a monumentului I. C. Brătianu.