Război Victor Ponta-Mihai Tudose. Ce se întâmplă la Pro România?
4 noiembrie nu e o zi tocmai bună pentru Victor Ponta. În 4 noiembrie, la exact 4 ani după ce și-a dat demisia de la conducerea Guvernului, în partidul său a izbucnit o criză teribilă. Șapte parlamentari Pro România au nesocotit decizia de boicot și s-au dus la vot.
Dimineață, undeva între orele 10 și 11, Victor Ponta comenta furios pe Facebook o știre despre negocierile pe care Mihai Tudose le-ar fi purtat, în ascuns, cu PNL. Mai mult decât atât, Mihai Tudose făcea apel la colegii din Pro România să voteze guvernul Orban pentru că, spunea el, România este într-o situație complicată și are nevoie de un guvern cu puteri depline. A fost începutul unui schimb de atacuri și acuzații. Și-au mai scos unul altuia și câte-un schelet de prin dulapuri. Singura certitudine pare că sună așa: în politică, nu există nici dușmănie, nici prietenie pe vecie.
PONTA: Dacă vă puneați întrebarea "Cine este "negociatorul" cu PNL?", tot Mihai Tudose care a negociat cu Claudiu Manda, în timpul săptămânii, să plece înapoi la PSD și cu Ludovic Orban, în weekend, să votăm cu PNL. Cel pentru care am muncit toți să ajungă la Parlamentul European și care ne-a mințit în față pe toți că nu merge, doar candideaza să ajute lista! Cel pentru care am cedat mandatul meu câștigat pe lista ProRomania!"
TUDOSE: Nu am negociat nici cu Orban, nici cu Manda, nici cu PSD sau PNL. Altcineva a negociat toată vara cu Dăncilă la vila Lac și cu PNL posturi la cameră.
PONTA: E bine că măcar separam apele! Dar este greșeala mea că am lăsat de la mine să treacă toate trădarile și ticaloșiile la adresa noastră! Mergem mai departe - mai puțini, dar fără vânzători!
TUDOSE: „Colegii noștri nu sunt morcovi să poată fi cumpărați la bucată. Nu votez guvernul Orban, nu am trădat, nu am vândut pe nimeni. Dacă niște colegi ca ai noștri pot fi acuzați că se vând la bucată, mă îngrozește. Ce, ei sunt morcovi să-i vinzi la bucată? (...) Dacă cineva era responsabil, când a negociat căderea guvernului Dăncilă, negocia până la capăt. După ce cade guvernul, ce facem cu țara? Nu putem fi responsabili că România nu are guvern. Cineva s-a aruncat iresponsabil într-o aventură fără să aibă soluții”.
PONTA: „Mihai Tudose a descoperit acum grija față de guvernare - tocmai el, care a fugit de la Guvern de frica lui Dragnea și l-a lăsat pe premierul Japoniei singur prin București! Chiar responsabil!
TUDOSE: „Eu fac parte dintr-un partid, nu dintr-o sectă. Am stat de vorbă cu câțiva președinți de organizații, mi-au spus că nu au fost consultați când Ponta a luat decizia să nu votăm guvernul. Dacă cineva poate să aiba decizii pe persoană fizică, putem avea și noi decizii individuale”.
Guvernul Orban a trecut 7 voturi peste minimul necesar de 233 de voturi. Întâmplător sau nu, 7 e numărul parlamentarilor PRO România care au votat noul Executiv.
Victor Ponta a scris luni seara pe Facebook că Pro România nu a susținut Guvernul Orban în Parlament, la votul de învestitură. Fostul premier spune că cei care au votat pentru susținerea noului guvern vor fi dați afară din partid. De asemenea, Ponta spune că este dezamăgit de oameni pe care i-a promovat.
Victor Ponta și-a avertizat încă de duminică seară colegii din Pro România că dacă votează pentru Guvernul Orban, atunci nu mai au ce să caute în partid. Îți bați joc de alegătători, e argumentul fostului premier.
Cristian Pîrvulescu: Victor Ponta, perdantul zilei. Este un avantaj pentru PSD
Profesorul Cristian Pîrvulescu a comentat la „Jurnalul de seară” situația de la Pro România. El crede că marele perdant al zilei a fost nu Viorica Dăncilă, ci Victor Ponta, care și-ar putea vedea viitorul politic pecetluit. Este o situație care convine PSD, pentru că s-ar putea opri hemoragia de oameni către Pro România. Iată comentariul lui Cristian Pîrvulescu:
„După votul din 10 octombrie, dl. Ponta era practic câștigătorul moțiunii de cenzură și înțelegea să folosească potențialul pe care acest lucru i-l dădea să-și întărească poziția, să se profileze ca prezidențiabil pentru 2024. Și atunci negociază, negociază din plin. În plus, vizează preluarea masivă, după foarte previzibila - încă de la acea dată - a PSD-ului, a celor din PSD care vor să se salveze.
Dar pe 11 octombrie - încep consultările de la Cotroceni - delegația Pro România este condusă de Daniel Constantin. Iar Daniel Constantin declară atunci sprijinul pe care Pro România îl va oferi unui guvern minoritar.
Dl. Ponta era plecat la Cluj, se întâlnea cu Grupul de la Cluj.
Se întoarce și încep declarațiile împotriva guvernului Orban. Dl. Ponta înțelegea să-și folosească până la capăt potențialul pe care îl avea. Negociase, de altfel, probabil, cu diferite formațiuni politice și dorea să aibă un potențial de negociere mai mare pentru a doua variantă.
Ei bine, unii din partid nu au fost de acord. Probabil că s-au simțit dați la o parte.
Acuzele dlui Ponta n-au mers astăzi doar împotriva celor din Parlamentul României, ci și împotriva fostului prim-ministru Tudose, care a fost prezentat ca o mare victorie în momentul în care s-a asociat partidului, care a ajuns în Parlamentul European și care ar fi negociat de acolo toate aceste lucruri. Poate da, poate nu (...)
Pentru dl. Ponta lovitura de astăzi este una foarte dificilă, pentru că era un partid în construcție, în mișcare. Pentru că a făcut declarații, așa cum are obiceiul, cu convingere, care n-au fost certificate de realitate și atunci dl. Ponta este principalul perdant al zilei de astăzi. Dl Ponta era un politician. Dar ERA. Nu știu dacă mai are un viitor. Cred că astăzi viitorul domniei sale a fost pecetluit.
Și dacă, în loc să reflecteze asupra situației de astăzi, va trece la represalii, imaginea sa de pacificator și politician deschis, care poate să preia oamenii din PSD, va fi grav afectată.
Acesta este un avantaj pentru PSD. De altfel, schimbul de replici pe care l-am văzut între Victor Ponta și Claudiu Manda mi se pare interesant, pentru că arată că în momentul de față, PSD-ul vede o șansă în situația asta: șansa de a-și păstra oamenii. Oamenii dintr-odată se întreabă dacă au unde să se ducă, dacă mai au libertate de mișcare.
Primarii sunt foarte dornici - s-au obișnuit cu lucrul ăsta - să aibă libertate de mișcare, să aibă control asupra partidului.
Uitați-vă la guvernul Orban. Vă spuneam că un guvern de succes este un guvern eficient, dar acest guvern este un guvern format în mare măsură de oameni din teritoriu. Sunt parlamentari, dar vin din teritoriu. Nu este imaginea pe care eu o am despre guvernul eficient. Guvernul eficient este un guvern de profesioniști din partid, oameni mai puțin cunoscuți, dar care știu exact ce trebuie să facă în momentul în care sunt puși acolo nu de parlamentari, nu de oameni ai aleșilor locali.
Dar amprenta PSD asupra României, Dragnea, pusă după 2008 încoace este clară: puterea aleșilor locali, a primarilor în primul rând, a crescut până într-acolo, încât pune în pericol interesele României. Pentru că aceștia nu văd interesele României, văd doar interesele lor locale. Or, interesele locale nu pot să fie interesele naționale și nu pot fi impuse printr-un tip de șantaj pe care primarii îl fac permanent și pe care mi-e teamă că încep să-l văd sau îl simt și-n PNL. Și asta este probabil marea slăbiciune a guvernului care va începe să guverneze”, a conchis profesorul Cristian Pîrvulescu.
Editare web: Luana Păvălucă
- Etichete:
- victor ponta
- cristian pirvulescu
- mihai tudose
- sorin campeanu
- pro romania
- partide politice romania
- conflict pro romania
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News