Liviu Dragnea a declarat vineri că va prezenta în zilele următoare „o minciună transmisă oficial de aici”, de la București, către Comisia Europeană și spune că, în opinia sa, „e bine să știe” executivul european despre aceasta.
Precizarea a venit după ce jurnaliștii l-au întrebat, vineri, pe liderul PSD cum comentează răspunsul pe care Comisia Europeană l-a dat joi, la solicitarea Digi24, la scrisoarea pe care el și președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, au transmis-o la Bruxelles acuzând executivul european că are informații deficitare în legătură cu modificarea legilor justiției și a codurilor penale în România. „Suntem foarte bine informați despre acest proces, despre mizele care sunt în joc și despre potențiale riscuri. Suntem în contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar și societatea civilă din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, se arată în răspunsul transmis de Comisia Europeană la solicitarea Digi24.
„Înseamnă că e foarte bine”, a comentat Liviu Dragnea. „Noi, de exemplu, o să prezentăm zilele următoare o minciună transmisă oficial de aici și cred că e bine să știe. Eu cred că pentru noi și pentru Comisie este important, așa cum am transmis și în scrisoarea transmisă, să fie o relație de colaborare bazată pe adevăr și informare corectă”, a completat liderul PSD.
Întrebat despre ce minciună vorbește, el le-a spus jurnaliștilor: „O să vedeți”.
„Credeți că în următorul raport MCV se vor regăsi ultimele neînțelegeri dintre România și Comisia Europeană pe tema modificărilor la legile justiției, Codul penal, miniștri cu probleme penale?”, au mai vrut să știe jurnaliștii de la Liviu Dragnea. Liderul social-democraților a răspuns scurt: „Nu știu. O zi bună!”.
Citiți și: Dragnea: Nu cred că va fi niciun ministru cu probleme de integritate. Rovana Plumb ce problemă are?
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele instituției, Franz Timmermans, au transmis miercuri o declarație comună prin care cereau României să regândească legile justiției. „Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată în declarația comună.
CE a făcut un apel la Parlament „să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției”.
Drept răspuns, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au arătat, într-o scrisoare comună adresată oficialilor Comisiei Europene, că sunt „cel puţin surprinzătoare” preocupările exprimate de aceştia privind lipsa de transparenţă şi de consens mai larg în dezbaterea despre legile justiţiei, dar şi referitoare la modificarea codurilor penale. Comisia Europeană a fost incorect informată, spun cei doi oficiali.