Europarlamentarul Rareş Bogdan a declarat luni, că pentru România, acceptabilul este doar intrarea în Schengen în 2024, pe toate tipurile de graniţe, iar chestiunea pe care au acum de negociat este una singură şi e foarte simplă, să avem un singur vot, nu două, privind aderarea în etape, mai întâi pe aerian şi apoi pe terestru şi feroviar, informează news.ro.
„În momentul acesta, faţă de anul trecut România are o altă situaţie. Culoarele diplomatice dintre România şi Austria sunt deblocate şi după ce 7 luni de zile nu au fost purtate dialoguri, începând din august au început dialoguri susţinute şi poziţia Austriei se va flexibiliza şi veţi vedea o schimbare de opinie”, a spus europarlamentarul PNL în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.
Rareş Bogdan a precizat că „în momentul ăsta, Austria şi-a reevaluat partenerul”.
„Austria nu mai spune nu României iar chestiunea pe care o avem acum de negociat este una singură şi e foarte simplă, să avem un singur vot, nu două, cum se fac propuneri, deocamdată neoficiale, din partea partenerilor austrieci, (..) ar spune acum dăm un vor pentru intrarea în următoarele 3 luni pe zona de Schengen aeroportuar urmând să avem un alt Consiliu JAI în care să hotărâm intrarea pe terestru şi feroviar, unde ne interesează în mod deosebit pentru că acolo sunt banii. Negocierile au început în luna august, de atunci se lucrează la acest răspuns. Acum, Cătălin Predoiu, cu echipa de la Interne, Preşedinţie, Externe, cu europarlamentarii români, lucrează la un un alt subiect, cuplaj, chiar dacă intrarea se face pe un calendar diferenţiat, esenţa fiind 2024. Pentru noi, acceptabilul este doar intrarea în Schengen în 2024, pe toate tipurile de graniţe”, a arătat eurodeputatul român.
„Trebuie să fim foarte raţionali şi echilibraţi. Retragerea de pe 5 decembrie a fost una strategică”, a completat el.
Despre informaţiile priivind condiţia legată de primirea de migranţi, Rareş Bogdan a spus că pentru România nu se schimbă nimic, pentru că noi avem Acordul Dublin, acordurile Frontex, privind reciprocitatea, în timp ce Bulgaria nu le are semnate aceste acorduri.
„În momentul ăsta, România are 224 de migranţi în centrele din Banat şi Ilfov, unde pot fi găzduiţi până la 2.000 de migranţi. Nu există o problemă pentru România în ce priveşte migranţii şi să luăm cotă de migranţi”, a explicat Rareş Bogdan.
Eurodeputatul PNL a precizat că „se bucură că preşedintele Iohannis a început un demers în zona aceasta şi lucrurile arată mult mai bine, dar ”nu o să spună niciodată că este trist că este într-un moment în care la Palatul Victoria este un premier de stânga şi nu unul de dreapta”.
„Bine că se întâmplă”, a mai spus Rareş Bogdan. „Pentru noi este esenţial ca în 2024, până la alegerile parlamentare, pe 2 decembrie sau când vor fi ele, să avem acest dosar Schengen terminat”.
Editor : M.L.