Exclusiv Rareș Bogdan crede că România nu e obligată să propună o femeie în funcția de comisar european. Ce post vizează Rareș Bogdan în Comisie

Data actualizării: Data publicării:
Bucharest, Romania. 6th Apr, 2023: Rares Bogdan, Member of the European Parliament and First Vice-President of Communication and International Relations of the National Liberal Party, answers the journalists' questions regarding the information on sources
Europarlamentarul Rareș Bogdan e vicepreședinte al Comisiei de politică externă a Parlamentului European și propunerea PNL pentru funcția de comisar european pentru extindere. Foto: Profimedia Images

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a apreciat joi seara la Digi 24 că viitorul comisar european propus de România nu trebuie să fie obligatoriu o femeie, în condițiile în care în ultimii 10 ani cei doi comisari europeni români au fost Corina Crețu și Adina Vălean. Liderul PNL a spus că țara noastră poate nominaliza „un nume important” pentru funcția de comisar european „care nu trebuie să fie condiționat de opțiunea de gen”. Rareș Bogdan a recunoscut că și el este un astfel de nume care poate fi propus pentru funcția de comisar european pentru extindere.

„Am văzut în presă, pe aeroportul din Londra și pe urmă pe următorul aeroport pe care am aterizat, că e obligată România să nominalizeze o doamnă. Nu, nu e obligată. De două ori România a făcut acest lucru. În momentu ăsta, România (...) poate să negocieze un nume important, un nume cheie, care nu trebuie să fie condiționat de opțiunea de gen”, a declarat Rareș Bogdan la „Jurnalul de seară” de la Digi 24.

Europarlamentarul român a dat exemplele ultimilor doi comisari europeni români: Corina Crețu (fost comisar pentru extindere 2014-2019) și Adina Vălean (comisar pentru transporturi 2019-prezent).

„Cred că în momentul ăsta România nu are nicio motivație și nimeni nu are motivația să solicite României ca a treia nominalizare, după 10 ani de zile, să fie neapărat o femeie. Trebuie să fie un om foarte bun, fie că e doamnă, fie că e domn. România nu e în acest moment încorsetată de această măsură”, a spus europarlamentarul Bogdan.

Premierul Marcel Ciolacu a admis joi că preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyuen. a cerut de la început ca propunerea să fie o femeie. Ciolacu nu a exclus să nominalizeze o femeie pentru funcția de comisar european.

„E dreptul domniei sale, dar PNL are dreptul la rândul să aibă opțiuni”, a spus Rareș Bogdan, care a adăugat că între liberal și social-democrați încă există „discuții” legate de nominalizarea din partea România.

Bogdan a adăugat că PNL îi propune pe Daniel Buda sau Dan Marinescu pentru funcția de comisar pentru agricultură și pe Siegried Mureșan și Rareș Bogdan pentru cea de comisar pentru extindere.

„PNL are vizate, din punctul nostru de vedere, două poziții de comisar extrem de importante, cel pe agricultură - domnul Daniel Buda și domnul Dan Motreanu sunt extrem de buni pe această zonă și au activat în zona comisiei de agricultură, iar al doilea comisariat vizat ca propunere de PNL este cel de extindere: Siegried Mureșan și Rareș Bogdan. Doi oameni - unul vicepreședinte al grupului politic celălalt al comisiei de politică externă. E lista PNL, nu a lui Rareș Bogdan”, a spus europarlamentarul Rareș Bogdan.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Selena Gomez, în clubul miliardarilor. Lucrează de la 9 ani, dar nu muzica și actoria au făcut-o atât de...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Pacostea ce se răspândește pe zi ce trece și afectează viața românilor. „Nu e deloc de glumit, se hrănesc cu...
Newsweek
Alba-neagra cu cardul de energie. Se mai acordă ajutorul de căldură de 1.400 lei? Cine ia banii?
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia Libertății...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
J.Lo, într-o rochie decupată pe laterale, de sus până jos, la care nu a purtat lenjerie, la premiera filmului...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...