Dacă Parlamentul României ar respecta recomandările Comisiei Europene în privinţa incompatibilităţii, atunci 23 de senatori şi deputaţi ar trebui să reununţe la mandat. În această situaţie se află patru foşti miniştri, opt senatori şi 11 deputaţi.
Printre parlamentarii care sunt în proces cu ANI se numără foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi, deputaţii Oana Niculescu-Mizil şi Mate Andras, senatorii Cristian Rădulescu şi Florian Popa.
Pentru ei, oficialii de la Bruxelles au recomandări clare.
„De exemplu, să demisioneze atunci când există un raport din partea ANI. E nevoie de reguli mai clare pentru parlamentarii acuzaţi de corupţie sau incompatibiliate”, a spus Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Parlamentarii aflaţi în această situaţie nu par deloc dispuşi să urmeze recomandările Comisiei Europene.
„ANI poate să aibă anumite obiecţiuni, dar pe lege oamenii au dreptul să fie şi judecaţi că ăla e doar un act de constatare unilateral”, a declarat senatorul PDL Dumitru Oprea.
Un alt parlamentar vizat de raportul MCV, deputatul PSD Vasile Bleotu, a spus: „E vorba de mandatul trecut. Acţiunea e în instanţă. Nu s-a finalizat. Iar pentru actualul mandat aştept un punct de vedere de la ANI”.
Preşedinţii celor două camere nu au făcut niciun comentariu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu a avut încă o poziţie oficială faţă de observaţiile Comisiei Europene, iar omologul său de la Senat a refuzat să comenteze.
„Dacă este vorba de MCV, daţi-mi voie să consult raportul. Nu fiți atât de nerăbdători. Lucrurile serioase se construiesc cu răbdare. Despre raportul MCV, după ce îl citesc. La prima vedere este scris mic, trebuie să îmi pun ochelarii”, a declarat Crin Antonescu.
Săptămâna trecută, aleşii şi-au votat un nou Statut, care nu are reglementări clare, cu termene precise, privind procedura de ridicare a imunităţii, aşa cum recomandă Comisia Europeană. Astfel, nu se dă un termen până la care să fie soluţionată o cerere a procurorilor de ridicare a imunităţii unui parlamentar.
Prin urmare, se poate repeta oricând un caz precum cel al fostului ministru Laszlo Borbely, care a fost tergiversat timp de aproape opt luni în Camera Deputaţilor.
În afară de Borbely, Parlamentul a mai respins alte două cereri de ridicare a imunităţii. Este vorba despre deputatul PSD Ion Stan şi liberalul Victor Paul Dobre.
Parlamentari incompatibili
Eduard Hellvig
Liviu Pop
Ovidiu Silaghi
Ecaterina Andronescu
Florian Popa
Trifon Belacurencu
Sorin Lazăr
Dumitru Oprea
Cristian Rădulescu
Rozalia Biro
Daniel Mora
Paul Ichim
Vasile Bleotu
Oana Niculescu Mizil
Sonia Drăghici
Marian Neacşu
Florin Pâslaru
Vasile Gliga
Anghel Stanciu
Cristian Rizea
Mate Andras
Kerekes Karoly
Sursa: www.portal.just.ro