La trei ani şi cinci luni de când membrii primului său cabinet au depus jurământul la Palatul Cotroceni, Victor Ponta pleacă din fruntea Guvernului. Iar Klaus Iohannis este pus pentru prima dată în postura de a desemna un prim-ministru. Potrivit Constituţiei, şeful statului trebuie să se consulte cu partidele parlamentare, iar candidatul desemnat are nevoie de votul de încredere al Legislativtului.
Actualul Parlament este format din 547 de senatori şi deputaţi. Cei mai mulţi, 198, sunt membri ai Partidului Social Democrat. Liberalii au 176 de aleşi, UNPR are 62 de parlamentari, ALDE - 37, iar UDMR - 25. Ceilalţi 49 sunt reprezentanţii PND, ai minorităţilor naţionale şi neafiliaţi.Pentru a trece de Parlament, viitorul cabinet are nevoie de 274 de voturi.
Coaliția PSD-UNPR-ALDE are o majoritate confortabilă de 297 de aleși. În cazul despărțirii de UNPR, formațiunile conduse de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu ar avea nevoie de sprijinul UDMR și al celorlalte minorități naționale. Ar rezulta o majoritate fragilă, de 277 de parlamentari, la care s-ar putea adăuga PND şi neafiliaţii.
Pentru PNL, calculele sunt şi mai complicate. Liberalii trebuie să-i atragă de partea lor atât pe cei de la UNPR, cât şi pe cei de la UDMR, pentru a obţine votul de încredere al Parlamentului. Dacă punem la socoteală şi minorităţile, tradiţional de partea coaliţiei guvernamentale, PNL, UNPR şi UDMR ar miza pe 280 de voturi, suficient pentru a desemna premierul.