Aritmetica Parlamentul Român are valori negative. Din 110 legi, mai mult de jumătate sunt elaborate de Guvern.
Randamentul slab poate fi corelat cu timpul petrecut la muncă de către parlamentari în sesiunea legislativă februarie-iulie.
În cele cinci luni, deputaţii au avut 35 de şedinţe de plen, în total 94 de ore de lucru. Senatorii au lucrat echivalentul a 104 ore, împărţite de-a lungul a 36 şedinţe de plen. Comparativ, un salariat munceşte circa 176 de ore de muncă lunar.
Pe lângă activitatea din plen, aleşii au de lucru în comisiile parlamentare. Deşi pe hârtie sunt dedicate trei zile acestor activităţi, majoritatea parlamentarilor părăsesc încă de miercuri Capitala. Apetitul pentru absenteismul generalizat a înregistrat un record al ultimilor zece ani: o şedinţă de plen de 24 de secunde.
Această lipsă de randament legislativ este însoţită de beneficii materiale semnificative. Pentru fiecare zi de plen, un deputat primeşte o diurnă de prezenţă de 100 de lei, echivalentul a peste 1,4 milioane lei în primele patru luni ale acestui an. Cu o indemnizaţie netă medie de 5.100 de lei per deputat, această Cameră a cheltuit, în aceeaşi perioadă, peste 8,2 milioane de lei cu cei 404 aleşi, şi aproape 17 milioane de lei pentru birourile lor parlamentare.
Diurnele de deplasare au însemnat alte 2,2 milioane, iar cele de cazare şi transport, 5 şi respectiv 2 milioane de lei.
Aproape 100.000 de lei au însemnat convorbirile pe telefoanele mobile, iar deplasările în străinătate - peste 550.000 de lei.
În total, deşi munceşte mult mai puţin decât românul de rând, un parlamentar este beneficiarul direct şi indirect a 22.535 de lei lunar.