Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declarat joi, într-o conferinţă de presă, despre protestul care are loc în faţa instituţiei, împotriva vaccinării obligatorii, că este o greşeală majoră care afectează interesul naţional şi interesul populaţiei acestei ţări de a politiza un subiect atât de bine cunoscut de către toată lumea şi care a făcut în aşa fel încât foarte multe generaţii să beneficieze de vaccinare şi de prevenirea bolilor infecţioase. Ministrul a precizat că în ultimii 10 sau 15 ani, scăderea acoperirii vaccinale în România a fost un element îngrijorător şi a dus ţara noastră dincolo de locul 100 în clasamentul mondial şi suntem la multe vaccinuri pe ultimul loc, în Europa.
„De mai mult de o sută de ani există programe de vaccinare în diferite ţări, datorită acestor programe de vaccinare sute de milioane, poate miliarde de oameni au supravieţuit, nu au mai avut sechele sau au fost evitate decesele în cazul unor boli infecţioase care au făcut ravagii de-a lungul timpului, şi vă aduc minte variola, care a fost eradicată, de asemenea multe alte boli”, a spus ministrul Sănătăţii, potrivit News.ro.
Alexandru Rafila s-a referit la protestul din faţa Ministerului Sănătăţii. „Pentru că în faţa ministerului se desfăşoară o demonstraţie a unui partid politic, cred că este o greşeală majoră care afectează interesul naţional şi interesul populaţiei acestei ţări de a politiza un subiect atât de bine cunoscut de către toată lumea şi care a făcut în aşa fel încât foarte multe generaţii să beneficieze de vaccinare şi de prevenirea bolilor infecţioase”, a afirmat el.
Rafila a precizat că a văzut sloganuri afişate la protest, „Vaccinat egal intoxicat”. „Vă asigur că majoritatea celor care se află aici, în vârstă au fost vaccinate în copilărie, nu mi s-a părut că ar fi fost intoxicaţi, dar cred că intoxicarea pe care se bazează un partid politic care în mod absolut iresponsabil atacă fundamentele sănătăţii publice din această ţară se referă la intoxicarea politică şi la dezvoltarea unui subiect neadevărat”, a arătat Alexandru Rafila.
Manifestanții aduși joi de partidul lui George Simion la Ministerul Sănătății să protesteze împotriva vaccinării obligatorii au luat cu asalt clădirea, încercând să ajungă la ministrul Alexandru Rafila. Jandarmii i-au împiedicat, însă unul dintre protestatari, cunoscut sub porecla „Stegarul dac”, a reușit să treacă de cordon și s-a urcat pe balustrada balconului de la etajul I al ministerului.
Alexandru Rafila a vorbit despre proiectul de hotărâre de Guvern privind Strategia Naţională de Vaccinare nu face altceva decât să stabilească „principiile funcţionării unui program de vaccinare şi nu numai a unui program ci a accesului la vaccinuri în ţara noastră, mai ales că în ultimii 10 sau 15 ani, scăderea acoperirii vaccinale în România a fost un element îngrijorător şi a dus ţara noastră dincolo de locul 100 în clasamentul mondial.
„Suntem la multe vaccinuri pe ultimul loc, în Europa, şi lucrul acesta trebuie schimbat, având interesul să ne protejăm copiii şi generaţiile viitoare”, a mai declarat Rafila.
Ministrul a prezentat principiile acestei strategii, precizând că niciunul dintre obiective nu se referă şi nici măcar nu aminteşte despre obligativitatea vaccinăriii.
„Principiile de bază se referă la asigurarea dreptului tuturor cetăţenilor, a dreptului nu a obligaţiei, de a opta pentru utilizarea vaccinurilor pentru menţinerea sănătăţii. De asemenea, printr-o informare corectă să creştem gradul de conştientizare legat de utilitatea vaccinării”, a spus ministrul.
Alexandru Rafila a menţionat că în faţa ministerului se desfăşoară „o activitate de informare incorectă, neadevărată, care are ca şi scop scăderea conştientizării populaţiei în ceea ce priveşte utilitatea vaccinării”, a completat el.
Ministrul s-a referit şi la categoriile vulnerabile, amintind că recent s-a elaborat cadrul normativ care permite compensarea vaccinurilor pentru pacienţii cu boli cronice.
„Sperăm ca unele dintre ele să devină disponibile încă din acest an şi de la anul să extindem aceste vaccinuri”, a spus Rafila.
Potrivit ministrului, un lucru important îl reprezintă sustenabilitatea aprovizionării cu vaccinuri şi adaptarea măsurilor de protejare a populaţiei. „Copiii nevaccinaţi, în cazul existenţei unui focar epidemic într-o şcoală, sunt protejaţi prin izolare la domiciliu pe durata acelui focar”, a explicat ministrul.
„Aş vrea ca toată lumea, indiferent de partidul politic pe care îl reprezintă, să nu mai facă un cal de bătaie din această falsă problemă. La fel ca şi cei care manifestează jos împotriva obligativităţii vaccinării, şi noi, Ministerul Sănătăţii, nu promovăm în niciun fel o politică de obligativitate a vaccinării. Lucrul ăsta trebuie să fie clar. Ministerul Sănătăţii nu promovează în niciun fel obligativitatea vaccinării”, a mai spus ministrul în conferinţă.
„Îmi pare rău, mie nu îmi place să intru în dezbateri de natură politică sau politicianistă, dar de data aceasta cred că a fost depăşit un prag care este pragul bunei credinţe. Văd foarte multe cruci afişate în faţă. Nu există niciun fel de bună credinţă în faţa ministerului Sănătăţii, există doar manipulare, confuzie, minciună, iresponsabilitate în ceea ce priveşte sănătatea copiilor acestei ţări”, a mai spus ministrul.
Editor : R.K.