Deputatul PSD Mircea Drăghici a depus, joi, o propunere legislativă în sensul stabilirii unui prag minim pentru subvențiile anuale primite de partide de la bugetul de stat. Dacă propunerea va fi aprobată de Parlament, formațiunile politice ar urma să primească cu circa 30% fonduri mai mari de la buget. Aceasta în condițiile în care, de anul trecut, partidelor li se decontează banii cheltuiți în campaniile electorale.
Propunerea deputatului PSD Mircea Drăghici vizează modificarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Este vorba de modificarea alin. 2 art. 18, în sensul introducerii unui prag minim pentru subvențiile anuale acordate partidelor: 0,02% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.
În forma actuală a legii este prevăzută doar o limită superioară (0,04% din veniturile prevăzute în buget), dar, așa cum spune inițiatorul, „acest prag maximal nu a fost atins niciodată”.
„Considerăm că, așa cum este stabilit un prag maxim, este oportun să se stabilească și un prag minim, de 0,02% din veniturile prevăzute în bugetul de stat, în acest fel putându-se asigura un tratament egal pentru toate partidele politice”, argumentează inițiatorul în expunerea de motive.
Să vedem ce ar însemna introducerea pragului minim de 0,02% din venituri, luând ca bază de calcul datele aferente anului 2016. Veniturile prevăzute în bugetul pe 2016 au fost de 105.033,8 milioane lei. Dacă ar fi existat prevederea cu 0,02%, subvențiile partidelor ar fi trebuit să fie de minimum 21 milioane lei. În lipsa acestei prevederi, partidele politice au primit subvenții totale, în 2016, de 16,42 milioane lei.
Cu alte cuvinte, dacă ar fi existat pragul minim, în conturile formațiunilor politice ar fi intrat cu aproximativ 4,5 milioane lei mai mult, adică cu aproape 30% în plus.