Strategia celor două formaţiuni ar fi ca până în 2016 să reducă mult influenţa celorlalte partide, mai ales a PDL, astfel încât lupta politică să se dea între două mari forţe. Un scenariu anticipat de Victor Ponta într-o declaraţie recentă.
„Cred că e foarte posibil şi normal ca în 2016, când Crin Antonescu va fi preşedintele României, să avem într-adevăr un sistem bipolar, cu un mare partid de centru-stânga şi un mare partid de centru-dreapta. PNL vrea să câştige supremaţia şi aşa se poate explica şi transferul lui Stănişoară. Dacă în 2016, cu Crin preşedinte, se va lupta PSD cu PNL, e foarte bine şi o să-mi doresc să câştige PSD, dar nu cred că va fi ceva rău dacă va câştiga PNL. Nu mă simt în niciun fel ameninţat”, a spus Victor Ponta.
Politica de racolări din ultima perioadă a PNL vine în sprijinul afirmaţiilor premierului.
„Intru în PNL asigurând că sunt sincer, onest, loial şi performant”, a spus Mihai Stănişoară, descris de Crin Antonescu drept „un om pe care orice partid şi l-ar dori în rândurile sale”
După Mihai Stănişoară, vicepreşedintele PDL, Mircea Hava, a anunţat şi el că se gândeşte să treacă la USL. Primarul din Alba Iulia este cunoscut ca fiind mai apropiat de liberali.
„Dacă asta ar înclina balanţa în ceea ce dorim noi, adică Alba Iulia capitală, m-aş gândi la lucrul ăsta”, a spus Hava.
Nu în ultimul rând, vicepreşedintele PDL Maramureş, Dan Marinca, a părăsit şi el tabăra democrat-liberalilor în favoarea PNL.
Pe de altă parte, nici PSD nu stă degeaba
Social-democraţii s-au apropiat mult în ultima perioadă de ecologişti, au lăsat uşa deschisă pentru o viitoare colaborare cu UDMR şi, cea mai importantă mişcare, au anunţat fuziunea cu UNPR.
„Vom avea un singur grup parlamentar. Vreau să existe, aşa cum a fost în toate vremurile bune, partidul de centru stânga al României este PSD-ul. Şi cred că ideea de unitate merită şi preţurile pe care o să le plătim aşa mai cu inima îndoită”, a declarat Victor Ponta.
Fuziunea cu UNPR va fi parafată la Congresul din 20 aprilie.