Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare, este „considerat exclus din partid” de către conducerea PSD, dar nu a fost făcut un anunț în acest sens deoarece nu se dorește „asocierea cu un penal", au declarat surse din conducerea social-democraților pentru Digi24.ro.
Surse din conducerea PSD au declarat pentru Digi24.ro că Ionel Arsene, condamnat vineri definitiv de Curtea de Apel Brașov la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar de corupție, este „considerat exclus din partid”, dar că nu se va produce un demers juridic în acest sens, pentru că nici în cazul lui Liviu Dragnea nu s-a întâmplat acest lucru.
Liderii PSD susțin că sunt 3 articole din statutul partidului care se aplică în cazul lui Arsene. Este vorba despre:
-Articolul 23
Nu pot fi membri ai Partidului Social Democrat:
(1) Persoanele lipsite de drepturi electorale, cu excepţia celor precizate la Art. 13.
(2) Persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti sau, prin Constituţie sau lege, le este interzisă asocierea politică.
(3) Persoanele care au suferit condamnări pentru trădarea intereselor ţării, pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă sau pentru alte fapte antisociale grave.
(4) Persoanele compromise moral şi politic.
(5) Persoanele care promovează violenţa, ideologia fascistă, anarhismul, rasismul, şovinismul, separatismul etnic sau teritorial şi orice alte idei ori acţiuni extremiste sau contrare intereselor naţionale, drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.
-Articolul 31
„Membrilor Partidului Social Democrat care au săvârşit abateri de la prevederile Statutului ori care prin activitatea sau comportamentul lor aduc prejudicii partidului li se aplică, în funcţie de gravitatea acestora, una din următoarele sancţiuni:
(1) Avertisment, sancţiune pentru membrul de partid adoptată de către Biroul organizaţiei locale din care face parte sau sancţiune pentru membrul de partid care ocupă o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la toate nivelurile, adoptată de organul de conducere respectiv.
(2) Suspendare pe timp limitat din funcţia pe care o deţine în cadrul unui organ de conducere a partidului, sancţiune propusă de organul de conducere din care face parte şi aprobată prin hotărâre a conducerii ierarhic superioară.
(3) Retragerea sprijinului politic, permanent sau temporar, pentru funcţiile de:
- a) primar, viceprimar precum și pentru funcțiile numite în cadrul administrației locale pentru care a beneficiat de sprijinul politic al partidului, sancțiune propusă de biroul organizației locale din care face parte și aprobată prin hotărârea Biroului Permanent Județean/de sector sau propusă de Biroul Permanent Județean/de sector și aprobată de Consiliul Politic Județean/de sector;
- b) parlamentar, europarlamentar, preşedinte/vicepreședinte al Consiliului Judeţean Administrativ și pentru funcţiile numite în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale, sanțiune propusă de Biroul Permanent Județean/de sector și aprobată prin hotărâre a Biroului Permanent Național.
(4) Excludere, sancţiune aplicată membrului de partid prin hotărâre a Biroului organizaţiei locale din care acesta face parte. Membrul de partid care deţine o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizaţiei PSD de pe raza teritorială a secţiei de votare, precum şi de la nivelul organizaţiei locale poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de către organul de conducere ierarhic superior.
(5) Suspendarea pe o perioadă de 6-12 luni din calitatea de membru al partidului, sancțiune aplicată de către Biroul organizației locale (centru de vot, comună, oraș, municipiu) unde este înregistrat”.
-Articolul 38
„Imaginea PSD este dată de calitatea activităţilor membrilor săi, bazată pe respectarea unor valori fundamentale la care aderă (integritate, profesionalism, prioritatea interesului public, obiectivitate, deschidere şi transparenţă, bună credinţă, confidenţialitate) şi a unor principii care trebuie să ne guverneze comportamentul (supremaţia legii, comportamentul etic, profesionalism, prioritatea interesului public, loialitate faţă de partid, egalitate de şanse şi tratament, nediscriminare etc.)”.
Însă, conducerea PSD a decis să nu facă un anunț oficial privind excluderea baronului de la Neamț, pe motiv că nu se dorește „asocierea cu un penal".
Surse Digi24 spun că este posibil ca Ionel Arsene să fi plecat din țară înaintea deciziei instanței, ceea ce ar presupune inițierea procedurilor de dare în urmărire națională, iar ulterior la nivel internațional.
Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț a fost acuzat că ar fi luat bani pentru a interveni, în 2013, la conducerea Agenției Naționale de Integritate pentru a îndepărta din funcție un rival politic.
Editor : A.C.