Foștii săi colegi vorbesc despre reînscrierea sa în Partidul Social Democrat. Mai mult, funcția de președinte al Consiliului Național Executiv al PSD, pe care a deținut-o înainte de a fi încarcerat, este și acum vacantă.
Eliberarea lui Adrian Năstase este aşteptată mai ales de foştii săi colegi de partid. „Doresc foarte mult să fie liber şi să revină la o viaţă normală şi, după ce se întâmplă lucrul ăsta, atunci va fi timp suficient ca dumnealui să îşi facă o analiză proprie să hotărască ce doreşte să facă în continuare şi, sigur, va avea o discuţie şi cu preşedintele Victor Ponta”, a spus Liviu Dragnea, secretarul general al PSD.
Adrian Năstase nu poate deţine nicio funcţie publică până în 2016. „Din punctul meu de vedere, n-ar trebui să afecteze calitatea de membru de partid. Nu cred că se poate pune o astfel de hotărâre judecătorească decât dacă are legătură cu o activitate specifică”, este de părere senatorul PSD Șerban Nicolae.
Fost premier şi ministru de Externe, Adrian Năstase a fost candidatul PSD la preşedinţie în anul 2004, dar a fost învins în turul al doilea de Traian Băsescu.
A deţinut funcţia de preşedinte executiv al Partidului Social Democrat timp de șase ani.
În 2006, în urma scandalului generat de dosarul „Mătușa Tamara”, a pierdut sprijinul politic al partidului și a fost nevoit să renunțe la șefia acestuia, dar și la funcția de președinte Camerei Deputaților.
În 2008, Adrian Năstase a revenit în prim planul vieții politice. A câștigat un nou mandat de deputat și a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional al PSD.
Potrivit statutului PSD, acesta şi-a pierdut calitatea de membru o dată cu sentinţa definitivă dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Funcția sa a rămas vacantă după condamnarea definitivă.