PSD a convocat Biroul Permanent Naţional pentru a discuta legea care îi dă posibilitatea lui Iohannis să candideze la parlamentare

Data publicării:
ciolacu vorbeste cu iohannis
Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / George Călin

PSD a convocat pentru luni Biroul Permanent Naţional pentru a discuta despre pregătirile pentru campania electorală, dar şi despre proiectul de lege depus de PNL, care i-ar da posibilitatea preşedintelui Klaus Iohannis să candideze, ca independent, la alegerile parlamentare din acest an. 

„Partidul Social Democrat va convoca luni, 23 septembrie, Biroul Permanent Naţional. În cadrul acestuia se va discuta despre mai multe teme de actualitate”, au transmis, joi, reprezentanţii formaţiunii.

Potrivit acestora, printre temele de discuţie se numără ⁠bilanţul inundaţiilor şi măsurile luate de administraţiile PSD, ⁠pregătirile pentru campania electorală, dar şi ⁠propuneri legislative, precum cea de modificare a Legii 208/2015, care ar permite preşedintelui României să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, ca independent, pe listele unui partid politic sau ale unei alianţe politice.

Lege pentru Iohannis

PNL a depus miercuri, la Senat, proiectul de lege care îi dă posibilitatea preşedintelui României, Klaus Iohannis, să candideze ca independent pe listele unui partid, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, cu toate că se află încă în funcţie.

Constituţia prevede că, „în timpul mandatului, preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată”.

În cazul în care este ales senator sau deputat, presedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte, conform proiectului semnat de parlamentarii PNL Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu, liderii de grup ai PNL.

Proiectul are un articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: „Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.

Cum motivează PNL

Iniţiatorii afirmă, în expunerea de motive, că soluţia legislativă îşi justifică urgenţa prin faptul că „suntem în situaţia în care unor cetăţeni le este interzis dreptul de a fi aleşi, deşi îndeplinesc toate condiţiile constituţionale şi legale de a exercita acest drept”.

„Soluţia legislativă respectă recomandările Comisiei de la Veneţia, deoarece este în favoarea lărgirii conţinutului dreptului de a fi ales, ci nu restrânge acest drept electoral fundamental”, precizează liberalii. El menţionează că iniţiativa legislativă nu are un impact asupra bugetului de stat.

Propunerea legislativă vine pe fondul informaţiilor privind o candidatură a lui Klaus Iohannis pentru Senat, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, informaţii în urma cărora Administraţia Prezidenţială a precizat că şeful statului îşi va încheia mandatul la termen şi nu intenţionează să demisioneze din funcţia de preşedinte.

După apariţia propunerii de modificare a Legii alegerilor parlamentare, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că PNL nu îi dă un job lui Klaus Iohannis, ci depinde de votul românilor dacă acesta va face parte din viitorul Parlament sau nu, în cazul în care va decide să candideze. Ciucă a spus că şeful statului are o experienţă în politica externă şi apărare, iar o astfel de experienţă nu se iroseşte, ci trebuie valorificată.

Un articol cu un conţinut similar a fost introdus în 2004 în Legea în vigoare la acel moment, cu privire la alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a permite candidatura la Senat a lui Ion Iliescu, la acel moment preşedinte al ţării.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri