Protestele din România, date drept exemplu pozitiv de către eurodeputații străini
Data publicării:
România a devenit un neașteptat exemplu pozitiv în cadrul Uniunii Europene. Numele țării noastre și, mai exact, protestele care au avut loc în București și în marile orașe au fost menționate la Strasbourg în dezbaterile din Parlamentul European. Pentru unii dintre eurodeputați, mobilizarea masivă reprezintă în esență un mesaj proeuropean, care nu ar trebui ignorat, într-o perioadă în care se vorbește intens despre nevoia unei reforme la nivelul blocului comunitar.
Marți s-a discutat în Parlamentul European despre necesitatea unei reforme a spațiului comunitar și numele României a fost menționat de mai multe ori în dezbatere de către politicienii străini. Aceștia spun că Uniunea Europeană ar trebui să ia exemplul României. Un europarlamentar german a spus că politicienii europeni s-au îndepărat de marea majoritate a cetățenilor europeni, s-au depărtat de discursul demagogic și au uitat ce vor cetățenii europeni. Prin proteste, românii amintesc celorlalți de ce este nevoie și cum poți lupta împotriva corupției.
Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a sugerat să se realizeze un top al țărilor care luptă împotriva corupției în funcție de eforturile pe care le depun.
Faptul că românii și polonezii au ieșit în stradă arată că cetățenii din sud-estul Europei își doresc o mai mare apropiere de UE, spre deosebire de cei din vestul Europei care pledează pentru descentralizare și mai multă independență pentru stat.