Propunerile PSD pentru noul sistem fiscal: Supraimpozitarea salariilor mari și a pensiilor speciale, deduceri pentru veniturile mici

Data actualizării: Data publicării:
portofel cu bancnote de diferite valori
Propunerile PSD pentru noul sistem fiscal: Supraimpozitarea salariilor mari și a pensiilor sociale, deduceri pentru veniturile mici. Foto: Profimedia

Partidul Social Democrat vine cu propuneri pentru un nou sistem fiscal, „bazat pe echitate și solidaritate socială”. Acestea includ supraimpozitarea salariilor mari și a pensiilor speciale, deduceri fiscale pentru salariile mici și o contribuție pentru sănătate și educație din partea firmelor mari.

În viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici”, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

PSD va supune spre dezbatere în cadrul Coaliției de guvernare următoarele propuneri în acest sens:

  • Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României.
  • Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete).
  • Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%.
  • O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.

Pe de altă parte, PSD se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Național de Redresare și Reziliență al României, potrivit comunicatului.

Cel puțin în prima fază, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică. În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro și 500.000 de euro”, potrivit comunicatului.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, declarase anterior că liderii coaliției nu s-au înțeles încă pe modificările Codului Fiscal, urmând ca deciziile să fie luate săptămâna viitoare, iar guvernul să dea o ordonanță până la 1 iulie. În privința taxei pentru educație și sănătate, prin care social democrații ar vrea să taxeze marile companii, Ciolacu a spus că în coaliție sunt „opinii divergente”.

Ciolacu a spus ieri că în România trebuie impozitat capitalul, nu doar munca, pentru că până acum cei cu venituri mici și mijlocii au fost cei care au dus „povara impozitelor”.

Sunt în jur de 320 de mari companii cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro în România. Se plătește în medie 0,8% impozit pe profit de către aceste companii. Cu alte cuvinte, se plătește mai puțin decât la microîntreprinderi, care plătesc 1%. În acest moment, în România este impozitată mult prea mult munca și trebuie să găsim un echilibru și cu impozitarea capitalului”, a spus Ciolacu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”