Propunere: Referendumul pentru redefinirea familiei, pe 10 iunie

Data actualizării: Data publicării:
stampila vot moldova

Posibil referendum pe 10 iunie. Este propunerea făcută joi de Florin Iordache, deputat PSD, în legătură cu redefinirea familiei. Atunci ar urma să aibă loc referendumul susţinut de Coaliţia pentru Familie. Aceasta cere modificarea Constituţiei, care să precizeze clar că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie.

PSD a înaintat așadar o dată pentru acest referendum. Deputatul Florin Iordache a spus că este posibil ca românii să fie chemați să se exprime cu privire la acest subiect în perioada 10-17 iunie. Totul depinde însă de legea referendumului. Astăzi, CCR a respins sesizarea privind proiectul de modificare a Legii referendumului.

USR anunţa pe 4 aprilie că, împreună cu PNL şi PMP, va sesiza, din nou, CCR cu privire la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

În opinia USR, PSD manipulează opinia publică şi foloseşte pretextul iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei ca să adopte un proiect de lege care elimină din prerogativele preşedintelui României (Detalii aici).

Legea urmează să meargă acum la Senat și apoi președintele Klaus Iohannis va decide dacă o va promulga.

De altfel, la această oră are loc o ședință a coaliției de guvernare pe marginea acestui subiect. Liderii PSD şi ALDE discută la Parlament în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Coaliția pentru familie ar fi strâns trei milioane de semnături prin care a cerut acest referendum pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. În prezent, Constituția stipulează că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, iar această organizație vrea ca textul să fie mai explicit și anume că mariajul este între un bărbat și o femeie.

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire a Constituției trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri