Contribuția la asigurările sociale plătită de angajatori trebuia să scadă cu 5 procente pe parcursul a patru ani. Taxe mai mici cu doar 1 procent înseamnă venituri mai mici cu aproape 550 de milioane de lei, dacă reducerea se aplica de la jumătatea anului.
Anul trecut, autorităţile au promis revenirea TVA la 19%, în cursul lui 2014. Au pus şi condiţii - Fiscul să strângă mai mulţi bani în buget, ceea ce nu s-a întâmplat. A fost redusă taxa pe valoarea adăugată doar pentru produsele din panificatie, la 9%.
În tot acest timp, micile afaceri sunt în continuare sufocate de cele 300 de taxe pe care trebuie să le plătească an de an. Executivul nu a reuşit să reducă la jumătate aceste impozite, așa că IMM-urile plătesc în continuare taxa de autorizare pentru servicii poştale sau timbrul folcloric. Iar la toate aceste biruri s-au adăugat şi altele noi.
Noua taxă pe construcţii speciale va fi plătită de companii petroliere şi de electricitate, dar şi de fermieri pentru fiecare depozit deţinut. Iar sumele nu sunt mici: sunt de 0,5% din valoarea de inventar a construcţiei.
Creşterea accizei la carburanţi se va aplica de la 1 aprilie, după ce a fost amânată timp de trei luni. Taxa suplimentară de 7 eurocenţi a stârnit dispute între Executiv şi preşedinte. Traian Băsescu spune că va semna scrisoarea cu Fondul Monetar Internaţional cu două condiţii.
„În scrisoare nu poate să apară creșterea taxelor pe motorină și benzină. Nu are nevoie de acești bani pentru închiderea corectă a bugetului, ci pentru a umple buzunarele baronilor locali de la nivel județean. În scrisoare să nu apară celebra electorată. Este un proiect destinat să îi înșele pe români, ei vor plăti mai mult”, a spus președintele.
Economiştii consideră că un guvern condus de un partid de stânga ar putea fi mai predispus să ia măsuri riscante pentru economia ţării, măsuri care ar putea pune în pericol acordul cu FMI şi Comisia Europeană.
Cele 15 propuneri ale Uniunii Social-Liberale pentru guvernare