Mai mulţi deputaţi liberali propun ca alocaţia pentru copii să fie corelată cu salariul minim pe economie. Astfel, copiii mai mici de doi ani ar urma să primească 20% din salariul minim, iar apoi 10%, până împlinesc 18 ani.
Cum legea ar urma să fie aplicată din 2017, iar salariul minim pe economie va creşte la 1.250 de lei din mai, anul acesta, rezultă că alocaţia pentru copiii sub doi ani va creşte de la 200, la 250 de lei. În cazul celor care au împlinit această vârstă, majorarea e de aproape 50%: de la 84 la 125 de lei.
„Am considerat că este necesar ca această alocaţie să fie corelată cu nivelul salariului, tocmai pentru a nu veni din urmă cu nişte legi speciale care să modifice alocaţia, din când în când, în funcţie de nivelul veniturilor în general”, a explicat inițiatorul legii, deputatul PNL Răzvan Mironescu.
O idee susţinută de parlamentari din toate partidele.
„Este absolut necesar să creştem această alocaţie. Dacă bugetul ne permite şi economia va creşte în continuare cred că putem să o facem”, a spus deputatul PSD Daniel Florea.
„Orice acțiune care are ca efect creșterea alocațiilor pentru copii nu poate să fie decât un lucru bun”, a adăugat deputatul Daniel Fenechiu.
De asemenea, și mamele sunt de acord că ar trebui mărite alocațiile.
„Mi se pare o idee bună în condițiile în care la ora actuală nu acoperă foarte mare parte din cheltuielile cu creșterea unui copil. Cu 84 de lei cred că pot cumpăra un pachet de scutece, care este în jur de 30 de lei și o minge și un kilogram de mere probabil”, a spus o mamă.
Parlamentarii mai pregătesc o veste bună pentru părinţi. 80 de aleşi din toate partidele au propus ca ziua de 1 Iunie să fie declarată zi liberă.
„România nu este exagerată când vine vorba de zilele libere, suntem mult sub media europeană la zile libere . Acest 1 iunie ce se sărbătoreşte de foarte multă vreme poate fi un prilej pentru părinţi să se elibereze de serviciu, să stea o zi cu copiii lor, să meargă în parc. Nu este nimic exagerat şi nimic de respins”, a spus deputatul PNL Mihai Voicu.
Ambele proiecte se află în dezbaterea Parlamentului şi trebuie să primească un vot pozitiv atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat, pentru a fi aplicate.