Actul normativ depus la Parlament prevede o derogare de la Legea minelor în cazul exploatării de la Roşia Montană, astfel încât redevenţa plătită statului român va fi de 6 la sută şi nu 4 la sută cât este pentru celelate exploatări.
S-a introdus şi un articol potrivit căruia, redevenţa poate fi plătită şi în natură dacă autorităţile române solicită acest lucru. În plus participaţia statului în cadrul RMGC creşte, urmând să deţină 25 la sută din acţiuni.
O prevedere contestată o reprezintă prelungirea licenţei de exploatare. Potrivit legislaţiei actuale aceasta poate fi reînoită pentru cel mult cinci ani, dar Guvernul vrea mărirea perioadei pentru 20 de ani.
Dispute a stârnit şi modul în care se vor face exproprierile în zonă. Legea prevede să fie făcute de statul român la cererea RMGC. Cu alte cuvinte, compania va stabili ce terenuri şi imobile vor fi expropriate, statului român revenindu-i rolul de simplu executant al acestei proceduri.
Pe de altă parte, investitorul se angajează să conserve şi să amenajeze din punct de vedere turistic o parte din galeriile existente în zonă. Ministrul Culturii, Daniel Barbu, declara ca vor fi amenajaţi aproximativ șapte kilometri de galerii dintr-un total de 140 de kilometri.
RMGC va depune o garanţie de mediu în valoare de 25 de milioane de dolari care să acopere riscurile de accidente. În plus, compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) are obligaţia să protejeze mediului, să folosească tehnici moderne de exploatare, să elimine poluarea deja existentă în zonă şi să contribuie la dezvoltarea economică a comunităţii din Roşia Montană.
Mii de oameni care se opun proiectului de lege Roşia Montană sunt aşteptaţi să protesteze şi în această seară în Capitală. Asta după ce, ieri, 5.000 de oameni au format un lanţ în jurul Palatului Parlamentului.