Propunerea care prevede încetarea imediată a mandatelor parlamentarilor declarați incompatibili de instanța supremă a fost discutată astăzi între grupurile parlamentare.
Dacă această propunere va fi adoptată, pentru că lunea viitoare, va avea loc o ședință de plen în care se vor adopta mai multe modificări ale statutului parlamentarilor, printre care și aceasta, imediat ce Înalta Curte de Casație și Justiție declară incompatibil un deputat sau un senator, acesta pierde definitiv mandatul, fără să mai treacă prin procedura parlamentară.
Este o propunere interesantă, având în vedere că, până acum, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție dădea o decizie definitivă privind incompatibilitatea unui deputat sau senator, plenul Parlamentului trebuia să se reunească și să ia act de această decizie pentru ca mandatul să fie considerat revocat. În această situație au fost, de-a lungul ultimelor legislaturi, mai mulți aleși, printre care Mircea Diaconu.
Tot luni,parlamentarii vor dezbate propriului buget. Mai precis, ei trebuie să modifice statutul deputaţilor şi senatorilor pentru a putea reduce cheltuielile parlamentare, o dată cu creșterea numărului aleșilor
Revocări „cu cântec”
Din cauza procedurii, Mircea Diaconu, deși a fost declarat incompatibil de Înalta Curte, a demisionat din Senat şi cu demisia scrisă şi înaintată Conducerii Camerei Superioare a Parlamentului, a rămas senator.
Primul parlamentar revocat în urma unei decizii de incompatibilitate a fost Sergiu Andon.Deputații au decis încetarea mandatului consservatorului Segiu Andon cu 220 de voturi pentru, cinci împotrivă și 11 abțineri, după ce decizia ÎCCJ privind incompatibilitatea sa era de câteva luni în Parlament.
ANI solicitase, începând din decembrie 2011, în repetate rânduri, Parlamentului revocarea din funcţie a deputatului Sergiu Andon, dar și a colegului său Florin Costin Pâslaru, ca urmare a rămânerii irevocabile a deciziilor privind încălcarea legii de către cei doi politicieni.