Marius Popa, vicepreşedintele Comisiei de control al SRI, vrea ca aleşii să îi poată audia pe miniştri. Parlamentarul vrea să se modifice şi legea privind răspunderea ministerială.
Marius Popa, vicepreşedinte al comisiei de control asupra SRI: Fără această modificare a Regulamentului comisiei, comisia nu poate face acest lucru şi fără modificarea Legii ministeriale, nu există o sancţiune pentru cel care ignoră cu rea-credinţă, după părerea mea, informaţii primite de la Serviciul Român de Informaţii.
SRI susţine că, în ultimii cinci ani, a trimis aproximativ o sută de informări care se refereau inclusiv la infecțiile nosocomiale intraspitaliceşti. În această perioadă la conducerea ministerului Sănătăţii au fost: Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Eugen Nicolăescu, Nicolae Bănicioiu şi Patriciu Achimaş-Cadariu.
„După cum atestă şi comunicatul SRI această problemă a fost constantă, pusă în evidenţă. De aici şi planul de control al infecţiilor nosocomiale pe care l-am lansat recent”, a spus Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul demisionar al Sănătăţii.
La rândul său, Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii, a declarat: Cred că în acest mandat, ultimul nu. În primul mandat cred că erau semnalate posibile asemenea situaţii.
„Nu am primt informări că trebuia să îmi aduc aminte, e posibil să fi fost pentru ministrul sănătăţii sau pentru altcineva”, a spus Victor Ponta, fost premier al României.
În acest context, vicepreşedintele comisiei de control parlamentar a propus ca modificările să fie asumate de întreaga comisie. Parcursul legislativ ar fi astfel mai rapid. Audierea miniştrilor ar urma să aibă loc după ce SRI va depune raportul de activitate în Parlament.
Marius Popa, vicepreşedinte al comisie de control asupra SRI: După studierea acestui raport putem să cerem nuanţat şi să vedem pe ce probleme şi care ministru a fost informat de SRI pe probleme de securitate naţională. 03.23
Propunerile ar putea fi discutate săptămâna viitoare.