Proiect Iordache-Nicolicea: reguli noi pentru anchetele parlamentare
Data actualizării: Data publicării:
În contextul în care liderii PSD și ALDE doresc înființarea unei comisii de anchetă parlamentară pe tema alegerilor din 2009, deputații social-democrați Florin Iordache și Eugen Nicolicea au depus proiecte de modificare a statutului și regulamentului proprii, în sensul ca ancheta Parlamentului să se desfășoare în paralel cu cea a procurorilor și toate persoanele chemate la audieri să fie obligate să se prezinte.
O primă propunere legislativă semnată de foștii miniștrii vizează completarea art. 9 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor în sensul „instituirii unor reguli clare pentru organizarea şi funcţionarea comisiilor de anchetă”. Concret, modificarea ar permite ca o comisie parlamentară să-și deruleze propria anchetă în paralel cu cea a procurorilor.
O a doua propunere vizează modificarea şi completarea art. 9 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în sensul „instituirii unor reguli clare de procedură referitoare la citarea şi invitarea persoanelor în faţa comisiei de anchetă, care să cuprindă şi măsurile ce pot fi propuse în situaţia în care aceste persoane refuză nemotivat să se prezinte în faţa comisiei”.
Potrivit secretarului Camerei Ioana Bran (PSD), propunerile ar urma să fie dezbătute și votate într-un ritm alert: amendamentele pot fi formulate până vineri, Comisia pentru statut redactează raportul, votul se dă în plenul comun.
Fostul ministru al Justiției Florin Iordache a declarat că Parlamentul nu va face anchetă penală, dar că este „normal” ca persoanele chemate la audieri să fie obligate să vină. „Ancheta parlamentară e anchetă parlamentară, prin care vrem să aflăm chestiuni care vizează activitatea parlamentară, activitatea legislativă. Activitatea penală sau activitatea pe care o desfăşoară Parchetul este altă anchetă. Tocmai de aceea sunt două acţiuni total diferite. Dacă sunt fapte de natură penală, fără îndoială şi în această comisie de anchetă parlamentară, faptele respective sunt înaintate Parchetului”, a declarat Iordache.
Propunerile semnate de Florin Iordache și Eugen Nicolicea, ex-ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul, sunt depuse după ce, săptămâna trecută, a fost retrimis Comisiilor juridice proiectul de hotărâre pentru înființarea Comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009.