Proiect Guvern: Amendă de trei ori mai mare pentru cetățenii care nu se legitimează

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
jandarm violent 180121_PROTEST_002_INQUAM_Photos_George_Calin

Amenzile pentru cei care refuză să se legitimeze sau să se prezinte la secția de Poliție ar urma să crească până la un maxim de 1.500 de lei, conform unui proiect de lege aprobat în ședința de Guvern de joi. Totodată, pentru utilizarea de aparatură muzicală care „tulbură liniștea locuitorilor”, amenda ar urma să crească până la un maxim de 3.000 de lei. Noi prevederi introduse urmăresc și sancționarea cetățenilor pentru „repetarea” unor contravenții într-un interval de 24 de ore.

jandarm violent 180121_PROTEST_002_INQUAM_Photos_George_Calin
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

ACTUALIZARE. Proiectul a fost adoptat de Guvern, a anunțat purtătorul de cuvânt al Cabinetului Dăncilă, Nelu Barbu.

-----

Cabinetul Dăncilă are pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de lege de modificare și completare a unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. După adoptarea de către Executiv, proiectul pleacă la Parlament, spre dezbatere și aprobare.

În noiembrie 2017, ministerul condus de Carmen Dan a pus în dezbatere publică un proiect similar. După cum se vede, unele propuneri au fost păstrate în forma pusă azi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, iar la ele s-au adăugat alte propuneri de înăsprire a măsurilor care pot fi luate.

Potrivit proiectului de pe agenda Cabinetului Dăncilă, „refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu” ar urma să nu se mai amendeze cu o sumă cuprinsă între 100 de lei și 500 de lei, ci cu o sumă cuprinsă între 500 de lei și 1.500 de lei.

O altă modificare preconizată a fi adusă Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, vizează „organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”. Această contravenție este pedepsită, în prezent, cu amendă cuprinsă între 500 de lei și 1.500 de lei. Guvernul dorește însă ca amenda să fie cuprinsă între 2.000 de lei și 3.000 de lei.

Proiectul de lege întocmit de Guvern cuprinde și alte modificări legislative care pot fi interpretate în sensul descurajării protestelor în România. O astfel de modificare prevede introducerea de sancțiuni pentru „repetarea unor contravenții”, sancțiuni care pot însemna amendă, dar și prestarea de ore de muncă în folosul comunității.

Vizate sunt trei contravenții, a căror repetare într-un interval de 24 de ore, ar urma să atragă sancțiuni drastice:

- tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă - amendă de la 500 la 1.500 lei sau prestarea a 50–100 de ore de activități în folosul comunității.

- tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora - amendă de la 2.000 la 3.000 lei sau prestarea a 70–120 de ore de activități în folosul comunității

- organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban - amendă de la 3.000 la 6.000 lei sau prestarea a 100–150 de ore de activități în folosul comunității.

De asemenea, Guvernul dorește transformarea unei contravenții în infracțiune. Este vorba de „împiedicarea, sub orice formă, a organelor însărcinate cu menţinerea ordinii publice de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat sau de a lua măsurile necesare pentru menţinerea ori restabilirea ordinii publice”. O astfel de faptă ar urma să devină infracțiune și s-ar pedepsi cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Atribuții sporite pentru polițiști

Proiectul de lege aflat pe agenda Guvernului Dăncilă propune modificări și la Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

În prezent, polițistul are dreptul „să conducă la sediul poliţiei pe cei care, prin acţiunile lor, periclitează viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii; în cazurile nerespectării dispoziţiilor date de poliţist, acesta este îndreptăţit să folosească forţa; verificarea situaţiei acestor categorii de persoane şi luarea măsurilor legale, după caz, se realizează în cel mult 24 de ore, ca măsură administrativă”. Pe noua formă dorită de Guvernul PSD-ALDE, dreptul polițistului este mult mai vag definit: „să conducă persoane la sediul poliției, ca măsură administrativă, în condițiile prezentei legi”.

De asemenea, regulile pentru controlul corporal și al bagajelor devin mult mai laxe. Dacă, în prezent, polițistul poate „să efectueze, cu respectarea dispoziţiilor legale, controale ale persoanelor şi bagajelor, precum şi ale vehiculelor aflate în circulaţie, atunci când există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unor infracţiuni sau posibile acţiuni teroriste”, în viitor el va putea „să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate și, după caz, al bagajelor sau vehiculului utilizat de aceasta, în condițiile prezentei legi”.

Totodată, proiectul introduce noi drepturi pentru polițiști. Printre acestea:

- să interzică, temporar, accesul sau prezența oricărei persoane în perimetrul locului săvârșirii unor infracțiuni sau contravenții, dacă prin aceasta ar fi afectată desfășurarea normală a activității organelor abilitate

- să interzică oricărei persoane, ca temporar, să pătrundă într-un spațiu delimitat, marcat sau pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, dacă prin aceasta sar pune în pericol viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ar fi afectată desfășurarea normală a activității organelor abilitate

- să avertizeze persoanele, prin orice mijloace, să înceteze acțiunile ilegale

- să oprească forțat și să imobilizeze vehicule, inclusiv prin utilizarea mijloacelor din dotare, în condițiile legii.

Animale pe post de armă

Proiectul Guvernului își propune să definească și ce înseamnă atac armat: „atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”.

Într-un astfel de caz, polițistul va avea dreptul să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte „o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control”.

Prin poziție inofensivă urmează a se înțelege:

a) ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul

b) depărtarea picioarelor

c) adoptarea poziției șezut

d) adoptarea poziției culcat

e) altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
Newsweek
Care pensionari au pierdut la pensie sute de lei? Obligați să lucreze 10 ani în plus. Ce măsuri iau?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
Ucraina Război
Putin speră să recucerească teritoriul pierdut înainte ca Trump să-și înceapă mandatul. Urmează  atacuri...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...