Potrivit unui proiect de lege iniţiat de mai multi parlamentari ai puterii, printre care şi actualul ministru al Apărării, Mircea Duşa, şeful acestei direcţii ar urma să fie numit de premier, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul CSAT. Premierul îl numeşte deja pe şeful DGIPI, serviciul de informaţii al Ministerului de Interne.
Proiectul privind trecerea direcției de informații a armatei în subordinea premierului a fost deja criticat de opoziţie, mai ales că printre inițiatori se numără și socrul premierului Victor Ponta, Ilie Sârbu.
„Nu poți să faci o propunere care să îi aducă beneficii celui cu care stai în fiecare zi în casă și pui la cale toate strategiile politice”, a spus deputatul PDL Tinel Gheorghe.
„Nu bateți câmpii”, a fost replica social-democratului Viorel Hrebenciuc.
„Eu bat câmpiile, câmpii bateți dumneavoastră”, i-a răspuns Tinel Gheorghe.
Deputaţii opoziţiei îl acuză pe premier că vrea prea multă putere, în timp ce colegii lui Victor Ponta spun că legea ar fi de fapt necesară în contextul noilor realităţi de la graniţa cu Ucraina.
„Realitatea lumii s-a schimbat. Era o necesitate cerută de exterior”, a spus deputatul PSD Gheorghe Emacu.
„Acest proeict de lege nu are legătură cu ce se întâmplă lângă granița României, nu este determinată nici de situația din Ucraina, ci de concentrarea puterii la un singur om”, a spus parlamentarul PNL George Scutaru.
Deși votul privind noua lege era programat astăzi, după dezbaterile din plen, el nu a mai avut loc. De ce? Nici preşedintele şedinţei de plen nu a ştiut să dea răspunsul.
„După ședință voi cerceta să văd ce s-a întâmplat și veți primi răspuns”, a spus Viorel Hrebenciuc.
Potrivit liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu, votul a fost amânat de fapt pentru că ministrul Apărării, Mircea Duşa, voia să fie şi el prezent în sală.
Camera decizională pentru acest proiect este Senatul.