Puterea şi Opoziţia au stabilit principiile pe baza cărora vor fi organizate alegerile parlamentare din 2016. Mai rămâne de negociat cu cât va fi tăiat numărul celor 588 de parlamentari. Variante de calcul sunt destule. Aritmetica PSD vorbeşte de 329 deputaţi şi 126 senatori.
„Comisia nu decide numărul de parlamentari, ci norma de reprezentare. Putem vorbi de o sumă în jur de 300 de deputaţi, aproximativă, pentru că nu e farmacie, norma de reprezentare nu dă o cifră care se termină cu zero”, a spus Mihai Voicu, deputat PNL şi preşedintele Comisiei de Cod electoral.
„Sunt mai multe posibilităţi şi simulări. (...) Deci, un judeţ, dacă va avea 10 deputaţi, va avea patru, cinci senatori”, a spus Gabriel Vlase, membru al Comisiei de Cod electoral.
În privinţa votului prin corespondenţă, neînţelegerile sunt şi mai mari.
„Din nefericire, stadiul proiectului votului prin corespondenţă este niciunul. Aşteptăm o poziţionare mai clară a grupurilor parlamentare. E bine să ştim dacă există măcar o majoritate”, a afirmat deputatul Mihai Voicu.
PSD are propriile pretenţii.
„Introducem acest sistem de preînregistrare pentru diaspora. Nu are rolul şi nici nu prevede o obligativitate. Dacă nu te-ai înregistrat nu înseamnă şi că nu poţi să votezi. Vom şti unde trebuie înfiinţate secţii noi de vot. Aş vrea să ştiu şi eu cum se asigură secretul votului în condiţiile în care într-o casă cu şapte-opt membri se deschid şapte-opt plicuri. Cine îmi garantează că fiecare se va duce în camera lui şi va vota secret. Numai vot secret nu va fi ăla”, mai spune deputatul PSD Gabriel Vlase.
Proiectul alegerilor parlamentare va fi discutat în comisie marţi şi va fi adoptat până la 14 iunie, cu două săptămâni înainte de intrarea în vacanţa legislativă de vară.