Proiect de lege: Condamnații penal pot fi miniștri dacă s-au reabilitat. Reacția Ministerului Dezvoltării

Data actualizării: Data publicării:
sedinta guvern tudose
Foto: Gov.ro

Guvernul pregătește un proiect de lege prin care persoanele care au suferit condamnări penale pot face parte din Guvern, dacă au fost reabilitate, relata în această Profit.ro. Este vorba despre un proiect al Codului Administrativ, elaborat de Ministerul Dezvoltării și supus dezbaterii publice. Oficialii Ministerului spun că este vorba despre un proiect pus în dezbatere publică în noiembrie 2016, în timpul Guvernului Cioloș. Pe site-ul ministerului, proiectul figurează cu data de 6 iulie 2017.

sedinta guvern tudose
Foto: Gov.ro

ACTUALIZARE 15.50. Ministerul Dezvoltării vine cu precizări în cadrul proiectului Codului Administrativ.

Proiectul de act normativ privind Codul Administrativ a fost elaborat și introdus în dezbatere publică la data de 8 noiembrie 2016, cu două luni înainte de venirea la guvernare a actualei coaliții politice. http://www.mdrap.ro/transparenta/consultari-publice/-9817/-8356

La acea dată, proiectul Codului Administrativ, propus și angajat de fostul cabinet condus de domnul prim-ministru Dacian Cioloș, conținea în aceeași formă și articolul privind amendarea Legii 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor.

Prin urmare, introducerea acestei prevederi nu reprezintă o inițiativă a actualei Coaliții de guvernare.

Introducerea la acea dată a prevederilor legate de amendarea Legii 90/2001 a fost motivată de necesitatea de actualizare a legislației privind administrația publică centrală și locală în acord cu jurisprudența Curții Constituționale din ultimii ani și corelarea cu alte acte normative cu incidență în administrația publică”, arată Ministerul Dezvoltării.


Potrivit proiectului consultat de jurnaliștii de la Profit.ro, pot face parte din Guvern persoanele care „ nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea”.

Legea 90/2001, aflată acum în vigoare, se spune că pot deveni miniștri persoanele care „nu au suferit condamnări penale”. Actuala lege interzice ocuparea unei funcții în Guvern și pentru cei aflați în incompatibilitate, ceea ce în noul proiect de lege nu se regăsește.

În proiectul Guvernului, pot fi membri ai Guvernului „persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: a) au cetăţenia română şi domiciliul în ţară; b) se bucură de exerciţiul drepturilor electorale; c) nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea”.

Proiectul consultat de Profit.ro abrogă Legea 90/2001, care nu i-a permis lui Liviu Dragnea să devină premier. Avocatul Poporului a sesizat CCR pe această lege pe 5 ianuarie, a doua zi după învestirea Guvernului Grindeanu.

Victor Ciorbea a spus că actul normativ este discriminatoriu și a reclamat „lipsa de previzibilitate a sintagmei: nu au suferit condamnări penale”.

Decizia Curții Constituționale pe această temă a fost amânată de patru ori. Devenise poate cea mai aşteptată decizie a Curţii Constituţionale, iar președintele Curţii a numit-o, de la bun început, şi „cea mai grea” de luat. Într-un final, sesizarea Avocatului Poporului a fost respinsă, după cea de-a cincea ședință în care a fost dezbătută, în 4 mai.

În motivarea deciziei, însă, CCR a arătat că interdicția ca persoanele condamnate să facă parte din Guvern ar trebui să înceteze, conform legislației în vigoare, în caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie.

„Apare cu evidență că, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, sintagma 'nu au suferit condamnări penale' încetează să mai constituie o interdicție la dobândirea calității de membru al Guvernului în ceea ce privește persoanele care cad sub incidența/sunt beneficiare ale unei legi de dezincriminare sau de amnistie sau care au fost reabilitate printr-o hotărâre judecătorească definitivă, persoane cu privire la care condamnarea penală încetează să mai producă efectele extrapenale prevăzute de lege”, se arată în motivarea judecătorilor.

„Orice altă interpretare dată sintagmei 'nu au suferit condamnări penale' din cuprinsul art.2 din Legea nr.90/2001 ar fi contrară literei și spiritului Constituției”, mai arată CCR.


Citiți mai multe despre proiectul de lege pregătit de Guvernul Tudose pe Profit.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...