Proiect cu măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, adoptat de Senat

Data actualizării: Data publicării:
sedinta a senatului
Proiect cu măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, adoptat de Senat. Foto: Inquam Photos / George Călin

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ iniţiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi, respectiv, Nicolae Ciucă, privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale.

Proiectul a fost respins iniţial şi adoptat ulterior, după reluarea votului, la solicitarea liderilor grupurilor parlamentare PSD şi PNL, cu 70 de voturi „pentru”, nouă voturi „împotrivă” şi şapte abţineri.

La explicarea votului, senatorul PSD Titus Corlăţean a criticat opoziţia pentru că s-a opus acestui proiect, menţionând că lupta împotriva evaziunii fiscale este o prioritate de primă linie, „indiferent de cine se află la guvernare sau în opoziţie”.

„Combaterea evaziunii fiscale este o prioritate de primă linie a statului român, indiferent de cine se află la guvernare sau în opoziţie. În consecinţă, parlamentarii din coaliţia de guvernare PSD - PNL au votat în mod firesc pentru consolidarea mecanismului de combatere a evaziunii fiscale, dar în egală măsură trebuie să luăm act de faptul că actuala opoziţie, şi pe fond şi pe formă, s-a opus pentru votarea unui act legislativ de maximă importanţă pentru statul român”, a precizat Corlăţean.

În replică, senatoarea USR Simona Spătaru a acuzat PSD şi PNL de „abuz” pentru reluarea votului pe acest proiect de act normativ.

„Nu s-a făcut din partea opoziţiei nicio încălcare, nici pe procedură, nici pe fond, atunci când s-a supus la vot acest proiect. Nu puteţi să acoperiţi neconformităţile pe procedură sau pe fond pentru acest proiect, chiar şi prin acest abuz de a repeta un vot pe care nu doriţi să vi-l asumaţi. Nu îl salvaţi nici pe Ciucă şi nici pe Ciolacu pentru acest proiect, care nu este conform nici cu legislaţia, nici cu legislaţia penală, care nu are aviz de la Consiliul Fiscal, care nu are punct de vedere de la Guvern, pentru care aţi refuzat toate aceste puncte de vedere şi pe cel de la Consiliul Economic şi Social”, a susţinut Spătaru.

Potrivit iniţiatorilor, propunerea legislativă privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative consolidează mediul concurenţial corect şi conduce la reducerea drastică a concurenţei neloiale generate de cei care îşi creează un avantaj nelegal prin sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Măsurile adoptate prin legea propusă vor conduce la o gestionare eficientă a cauzelor penale şi la o îmbunătăţire accentuată a colectării cu impact durabil asupra creşterii veniturilor bugetare, susţin iniţiatorii.

Conform expunerii de motive, evaziunea fiscală este un fenomen ale cărui efecte negative afectează veniturile bugetare şi distorsionează mediul de afaceri, scopul principal al legii fiind acela de „recuperare a prejudiciilor cauzate bugetului general consolidat al statului prin faptele de evaziune fiscală şi atragerea răspunderii persoanelor vinovate”. „Răspunderea persoanelor vinovate trebuie să fie proporţională în raport de o serie de factori precum cuantumul prejudiciului, recunoaşterea vinovăţiei şi momentul recunoaşterii acesteia, precum şi antecedentele penale”, arată documentul.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz, potrivit Agerpres. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri