Casa Regală ar putea primi un buget anual aprobat de Guvern şi Palatul Elisabeta în folosință pentru următorii 49 de ani. În plus, conducătorul Casei Regale ar putea avea statut de şef de stat. Sunt propunerile facute de președinții celor două camere ale Parlamentului, care ar putea deveni lege, până la sfârşitul anului.
Proiectul vine în contextul în care se discută de aproape un an dobândirea unui statut juridic de către Casa Regală, când Liviu Dragnea a propus guvernului condus de Dacian Cioloș o ordonanță de urgență în acest sens.
Proiectul legislativ a fost inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu și prevede acordarea unui statut juridic Casei Regale și statutul de utilitate publică. Astfel Casa Regală ar avea un conducător care ar fi asimilat onorific șefului de stat și are privilegiile de care se bucură un șef de stat.
De asemenea, Casa Regală urmează să aibă un buget de stat anual aprobat de Guvern, un buget care variază în funcție de proiectele pe care Casa Regală le dezvoltă pentru a promova România.
Palatul Elisabeta ar rămâne în folosința Casei Regale pentru următorii 49 de ani.
Guvernul ar plăti și pentru staff-ul Casei Regale, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, aproximativ 20 de angajați permanenți.
Proiectul se află în dezbaterea Senatului. Opoziția spune că acest proiect ar face Casa Regală dependentă de Guvern și deci subordonată acestuia și vrea să depună amendamente, însă, pentru că puterea dorește să promoveze acest proiect, el ar putea deveni lege chiar de la sfârșitul anului.