Pro România, propunere legislativă privind organizarea şi desfăşurarea votului electronic

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila parlament plen buget inquam george calin 2019-02-15 GC vot buget 1-4023
Foto: Inquam Photos / George Călin

Pro România anunţă că a depus, joi, la Senat, o propunere legislativă privind organizarea şi desfăşurarea votului electronic.„Spre deosebire de alte variante de vot online, varianta propusă de PRO România se bazează pe o tehnologie descentralizată, astfel încât, nici măcar instituţia care gestionează sistemul să nu poată modifica rezultatele. Siguranţa acestui sistem de vot este garantată de matematică şi criptografie, nu de instituţii prăfuite şi generali cu 4 stele, spun reprezentanţii formaţiunii. Un proiect legislativ privind votul românilor din străinătate a fost depus şi de senatorul PSD Şerban Nicolae, care propune ca şi românii din diaspora să voteze pe liste electorale permanente şi să fie organizate secţii de vot în funcţie de numărul acestora.

PRO România a depus astăzi la Senat, în calitate de primă camera sesizată, propunerea legislativă privind organizarea şi desfăşurarea votului electronic, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de formaţiune.

Conform sursei citate, pentru prima dată în istorie, utilizând tehnologii revoluţionare, există un sistem de vot în care nu contează cine numără voturile. Urna digitală în care intră voturile este publică şi orice cetăţean poate să numere voturile şi să confirme independent rezultatul alegerilor. Fiecare buletin electronic de vot este anonim, astfel încât nimeni nu poate spune cui aparţine un anumit vot.

„Pentru prima dată în istoria democraţiei la nivel global, votul poate fi atât trasabil, cât şi anonim. Este trasabil deoarece fiecare alegător poate să îşi vadă propriul vot în urna digitală şi să aibă garanţia faptului că votul său este exprimat şi numărat corect. Este anonim deoarece nimeni, nicio instituţie şi niciun alegător nu poate spune cui aparţin voturile din urna digitală (altele decât propriul vot)”, a declarat Augustin Jianu, iniţiatorul acestui proiect însuşit de către parlamentarii PRO România.

Reprezentanţii formaţiunii susţin că orice încercare de fraudare ar fi rapid sesizată şi votul online poate fi suspendat până la remedierea vulnerabilităţi, iar cetăţenii îşi pot exprima votul în varianta tradiţională pe hârtie, dacă eliminarea vulnerabilităţi nu se întâmplă în timp util.

„Spre deosebire de alte variante de vot online, varianta propusă de PRO România se bazează pe o tehnologie descentralizată, astfel încât, nici măcar instituţia care gestionează sistemul să nu poată modifica rezultatele. Siguranţa acestui sistem de vot este garantată de matematică şi criptografie, nu de instituţii prăfuite şi generali cu 4 stele. Este acel sistem de vot care nu ne cere să credem pe nimeni pe cuvânt, pentru că putem verifica noi înşine corectitudinea votului. Ineficienţa organizării fizice a procesului electoral conduce la scăderea participării la vot şi la subminarea încrederii în procesul electoral. Democraţia noastră depinde de rezolvarea acestor vulnerabilităţi. Cu cât alegătorii eligibili participă mai mult la alegeri şi cu cât procesul este mai transparent şi mai durabil, cu atât rezultatul este mai legitim”, mai scrie în comunicatul transmis de PRO România.

Reprezentanţii formaţiunii mai spun că speră ca proiectul să intre în dezbatere cât mai curând şi să fie votat favorabil în Senat pentru a putea primi în cel mai scurt timp şi vot în Camera Deputaţilor, camera decizională.

Pe de altă parte, un alt proiect legat de votul exercitat de românii din străinătate a fost depus de senatorul PSD Şerban Nicolae. Acesta propune ca şi românii din străinătate să voteze pe liste electorale permanente şi ca secţiile de votare să fie organizate în funcţie de numărul alegătorilor de pe liste (o secţie la 1.500-2.000 de persoane).

Sursă: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei