Aleşii locali spun că soluţii sunt, dar nu există voinţă politică pentru clarificarea prevederilor legale.
Gheorghe Falcă, primar municipiu Arad: „Din punct de vedere a indemnizaţiei, suntem demnitari. Din punct de vedere al unor atribuţiuni suntem demnitari, din punct de vedere a altor atribuţiuni suntem şefii funcţionarilor publici. Este nevoie ca în România să existe statutul primarului, aşa cum există statutul prefectului.”
Ovidiu Colceriu, Vicepreşedinte AcoR, primar comuna Sânpaul: „Noi avem un statut aşa struţo-cămilă. Dânşii ne asimilează cu demnitarii, dar numai ne asimilează, nici măcar în nicio legislaţie nu e o prevedere clară”
Potrivit legilor în vigoare, primarii nu primesc sporuri care le sunt acordate funcţionarilor din subordinea lor şi nici nu le este luată în considerare, la pensie, vechimea în funcţia de edil.
Mariana Gâju, primar comuna Cumpăna: „În faţa premierului, în faţa vicepremierului au fost prezentate decizii de pensionare de 1.200 de lei pentru un ales local, un primar care a terminat după 5 mandate. Ce pensie e aceea de 1.200 de lei?”
Edili cred că statutul de demnitar le-ar aduce nu doar salarii mai mari, ci şi mai mult respect din partea cetăţenilor. Ei se uită cu invidie spre parlamentari.
Traian Rusu, primar Ighiu: „Eu nu ştiu şi nu sunt convins nici până la aceast oră că parlamentarii merită un statut privilegiat vizavi de aceste pensii speciale pe care dânşii şi le-au votat.”
Valentin Pârlog, primarul comunei Popricani: „Chiar să o luăm de la lucruri mărunte, da, de o mașină de serviciu și cu o cotă de benzină , așa , la limita legii sau la limita bunul simț.”
Toate aceste nemulţumiri au fost prezentate premierului şi ministrului Dezvoltării, la o întâlnire care a avut loc recent. Vasile Dîncu le-a dat dreptate primarilor şi a promis că situaţia va fi clarificată în viitorul statut al persoanelor din administraţia publică.