Nu am nevoie de pensie specială şi nici parlamentarii nu ar trebui să beneficieze de asta. Este mesajul pe care un primar PSD din Giurgiu îl transmite colegilor săi de partid. Cei mai multi cred însă că este o recompensă binemeritată mai ales că, spun ei, un primar munceşte mai mult decât un senator sau un deputat, care beneficiază deja de astfel de pensii. Noile prevederi sunt trecute în codul administrativ care acum este contestat la CCR.
Vestea că parlamentarii au votat ca şi el să aibă pensie specială nu îl încântă deloc pe primarul Constantin Tănase. Zice că de atunci, au început oamenii, prin sat, să se uite urât.
Constantin Tănase, primar Joiţa, Giurgiu: „În primul rând ne-a pus într-o lumină proastă faţă de populaţie. Populaţia are salariul mic, pensiile sunt mici să vină cu pensii speciele pentru primari, poate să ma înjure colegii mei, dar nu mi se pare o chestie corectă.”
Mai mult, crede că nici parlamentarii nu ar trebui să aibă pensii speciale. Dacă este vorba însă de dreptate pentru primari, are altă idee...
Constantin Tănase, primar: „Domnule, ai trei mandate, patru mandate, poţi să ieşi la pensie. Exact cum ies poliţiştii, dar poliţiştii nu sunt atât de stresaţi ca primarii şi îi scoate la 40 şi ceva de ani la pensie.”
Stresul, ne explică domnul primar, vine de la prea multă muncă. Şi, odată cu stresul... boala.
Constantin Tănase, primar: „Majoritatea de la două, trei mandate începe să apară tensiunea, să apară diabetul, să apară... pe fond de stres, pe fond de..."
Trecem în judeţul Dâmboviţa, unde îl găsim pe Cristian Tudorache, primar de Tărtăşeşti. Are doar 42 de ani. Lui nu îi stă gândul să se retragă din activitate, dar îi surâde ideea de pensie specială.
Cristian Tudorache, primar Tărtăşeşti: „Eu zic că ar merita un primar pentru că un primar munceşte mult mai mult decât în parlamentar. Noi suntem primari non-stop, nu suntem primari de la ora 8 pâna la ora 16. La Parlament se lucrează trei zile pe săptămână”.
Pro sau contra pensiilor speciale, primarii mai au de aşteptat până să afle dacă primesc mai mulţi bani. Legea votată de parlamentari a fost contestată la Curtea Constituţională.
FOTO: Shutterstock