Prima reacție a Guvernului în scandalul cu primarii

Data actualizării: Data publicării:
eugen teodorovici

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, are o primă reacție în scandalul cu primarii, după decizia finală luată privind proiectul de buget. Eugen Teodorovici consideră că primăriile au suficiente fonduri pentru a susţine şi cheltuielile sociale. Edilii vor fi obligaţi să facă aceste plăţi cu prioritate, dar se creează şi un fond, din sumele pe care agenţii economici le plătesc dacă nu au angajate persoane cu dizabilităţi, care să meargă tot la cei cu nevoi speciale.

„Primarii au ridicat o problemă pe baza căreia să creeze o nemulțumire în piață. Numai că cifrele arată altfel. Din cele patru structuri asociative,trei au spus că sunt de acord, CJ-urile, orașele și comunele. Cei care încă mai au nemulțumiri sunt cei de la muncipiile din județe. Când sumele pe care ei le primesc sunt foarte mari, au excedente foarte mari, e important să ne uităm la toată țara, nu doar la partea bogată. Bogatul vrea mereu mai mult, dar uită de unde pleacă. Diferența este una consistentă în plus, peste 5 miliarde de lei merg către nivel local doar din reechilibrare”, a declarat Eugen Teodorovici în exclusivitate pentru Digi24.

Ce spun primarii de municipii

Proiectul de buget pentru anul acesta creşte cota pe care primăriile o primesc din impozitul pe venit, dar sunt trecute în sarcina lor toate cheltuielile sociale. „România este re-baronizată, Guvernul ne dă cu o mână şi ne ia cu două”, spun edilii marilor orașe.

În 2018, bugetele locale au pierdut, în total, 6 miliarde de lei, după ce Guvernul a scăzut impozitului pe venit de la 16 la 10%. Drept compensaţie, edilii voiau ca anul acesta, procentajul pe care îl primesc din sumele încasate să crească de la 43 la 66,8%. După lungi negocieri, s-a ajuns la o soluție de compromis - 60%, însă Executivul a trecut în sarcina primăriilor toate cheltuielile sociale - adică indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap, cele pentru însoţitori şi personalul neclerical - în total, 6,3 miliarde de lei. Până acum, acestea erau suportate 90% din bugetul de stat şi doar 10% de administraţia publică locală.

Robert Negoiță, președinte AMR: „Nu doar că primăriile vor fi pe minus, sunt multe primării care nu vor putea suporta o astfel de cheltuială în mod real. Multe unități administrative chiar ar muri”.

Cele mai afectate vor fi primăriile comunelor şi localităţilor slab dezvoltate. Acolo unde numărul salariaţilor e mic, deci creşterea cotei din impozitul pe venit nu va fi resimtiţă semnificativ la buget, cheltuielile sociale vor creşte chiar şi de nouă ori. Probleme vor avea însă inclusiv primăriile de municipii.

Adrian Dobre - primarul municipiului Ploiești: „La nivelul municipiului Ploiești avem pe buget o pierdere de aproximativ 5 milioane de euro”.

Gheorghe Falcă - primarul municipiului Arad: „Scrie foarte clar în programul de guvernare: noi vom plăti persoanele cu handicap. Oare de ce nu se respectă? Simplu: nu mai sunt bani. Sacul a ajuns la fund. Mergem acasă și le spunem oamenilor uitați cât s-a furat de la dumneavoastră: reduceri de investiții, blocaj în anumite zone, mai puține reabilitări de școli”.

Sunt şi excepţii, de pildă, bugetul municipiului Constanţa va creşte, dar nu suficient cât să acopere banii pierduţi anul precedent.

Decebal Făgădău, primar Constanța: „Ar veni un efort suplimentar bugetar de 43 de milioane de lei, vom avea o alocare suplimentară de aproximativ 100 de milioane de lei, asta înseamnă o suplimentare de 57 milioane de lei. Situația nu e roz practic, vorbim de aproximativ 73 de milioane pe care le-am pierdut în 2018”.

Speranţa primarilor e ca proiectul de buget să fie modificat în Parlament. PNL a anunţat deja că va depune un amendament prin care cheltuielile sociale să fie suportate aproape integral doar de Guvern.

Citiți și: 

Primarii de municipii reclamă că nu au fost deloc consultați la construcția bugetului pe 2019

Dragnea, despre nemulțumirile primarilor: „Win-win situation pentru autoritățile locale”

Primar PSD, despre discuția cu Vâlcov și Teodorovici: Au încercat să ne pună unii împotriva altora

Primarii ameninţă că vor protesta la Guvern

Primarii, atac la Guvern. Firea: „Dacă economia duduie, de ce trebuie să se taie de la dezvoltare?”

Bugetul 2019. Primarii ajung la mâna Consiliilor Județene, dominate de PSD

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum l-a umilit Dana Budeanu pe George Simion: ”Ori ești ultras, ori ești un...
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Pro FM
Ricky Martin, într-o apariție rară în public alături de gemenii săi. Matteo și Valentino au 16 ani
Film Now
Sofia Vergara, selfie-uri doar în body-uri mulate, în oglinda din baie. "Cineva să-mi ridice fața de pe...
Adevarul
2024 va fi primul an din istorie când se va depăși pragul de 1,5° Celsius în încălzirea globală
Newsweek
Un tip de pensie, în pericol. Creșterile primite de pensionari, contestate. Pot fi anulate
Digi FM
Actrița Jamie Lee Curtis, după ce Donald Trump a fost reales președinte: “Grupurilor minoritare şi tinerilor...
Digi World
Ce este mişcarea "no-wash". Oamenii care nu-și spală blugii niciodată, își schimbă lenjeria intimă la o...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Richard Gere și soția lui cu 34 de ani mai tânără spun adio Americii. Și-au vândut casa din Connecticut...
UTV
Copiii lui Michael Jackson, Paris, Prince si Bigi au fost prezenti la inmormantarea emotionanta a unchiului...