„Ce a fost de ales, s-a ales. Acum trebuie să ne apucăm de treabă!”. Îndemnul vine de la noul preşedinte al României, Klaus Iohannis. Dacă politicienii îl vor asculta sau nu, vom vedea în lunile ce urmează. Cert este că șeful statului a trasat şi câteva obiective: revizuirea Constituţiei, o nouă lege electorală, continuarea luptei anticorupţie, relaţii instituţionalizate cu Parlamentul şi Guvernul.
Primii care au plecat urechea la Klaus Iohannis au fost liberalii. Care se pregătesc pentru a prelua guvernarea la finalul lui 2015. Se mizează pe o moţiune de cenzură în urma căreia actualul Cabinet Victor Ponta să fie înlăturat cu ajutorul parlamentarilor UNPR.
„Chiar dacă s-a discutat despre cât de greu va fi din punct de vedere organizatoric, din punct de vedere al resurselor umane, din punct de vedere sentimental chiar, în anumite zone, să reorganizăm PNL, n-am uitat nici o secundă că adversarul nostru politic este PSD”, a declarat Alina Gorghiu, copreședinte PNL.
572 de senatori și deputați pot fi numărați acum în Legislativ, barca puterii e construită în jurul PSD. UDMR susține actualul Cabinet, chiar dacă a părăsit guvernarea. La fel și PPDD, deși 7 dintre ei au rupt protocolul de colaborare cu social-democrații.
Cei doi copreședinți ai PNL trebuie să răstoarne situația în favoarea lor dacă vor ca în 2015 să intre la guvernare.
Revizuirea Constituției, amânată de ani buni
Un alt obiectiv al politicienilor este revizuirea Constituției. Promisă de ani buni, amânată de tot atâta timp, tema e readusă în prim plan de toţi liderii politici.
„Revizuirea Constituției. Păcat că nu s-a făcut. Aici ar fi un mare risc dacă s-ar face doar de dragul de a se face”, a avertizat Traian Băsescu, fostul șef al statului.
„Să stabilim dacă revizuim sau nu Constituția în 2015. Din punctul nostru de vedere, da!”, a spus premierul Victor Ponta.
„Este sigur nevoie de o revizuire a Constituției și pentru a elimina unele incertitudini!”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Comisia de Cod Electoral a fost reactivată în Parlament imediat după alegerile prezidențiale, dar s-a întrunit doar o dată. Este prezidată de Valeriu Zgonea și a fost înființată încă din 2012. Reducerea numărului de parlamentari și un vot mai simplu pentru diasporă, prin corespondenţă sau electronic, sunt temele care ar trebui discutate de Comisie.
Partidele mici se pregătesc şi ele pentru a reuşi să aibă reprezentare parlamentară în 2016. În PLR şi PC sunt voci care vorbesc despre o eventuală alianţă urmată de o posibilă fuziune între cele două părţi. Şi asta pentru că PLR încă nu este înregistrat ca partid politic.
Pe de altă parte, UNPR încearcă să câştige electora în Ardeal, acolo unde PSD stă mai prost, venind cu iniţiative legislative de genul taxării marilor averi care pot servi ca pretext pentru o eventuală ieşire din Guvernul Ponta.
Social-democraţii nu stau nici ei prea bine. În 2015 îi aşteaptă un Congres la care actuala conducere încearcă să îşi menţină puterea şi influenţa în partid printr-o aşa-zisă reformare a partidului. În cazul în care nu va reuşi, Victor Ponta ar putea să nu mai fie preşedinte PSD după primăvara lui 2015.